Julestress og julebesøk - Gjør jula fin
Jula kan være utfordrende, spesielt for hunder som er sensitive, usikre, stressa eller bare girer seg lett opp, men også for andre hunder. Endrede rutiner, vårt eget julestress, julebesøk og fyrverkeri er noe av det som kan stresse hundene.
Jeg ville begynt allerede nå med ekstra fokus på stressreduserende rutiner og aktiviteter.
Jo lavere hundens stressnivå er, jo mer vil den tåle før det «bikker over» til negative følelser og negativ atferd.
Tips til stressreduserende tiltak:
Få bort, eller reduser, muligheten for at hunden stresser seg opp over velkjente triggere, så langt det er mulig (f.eks. mer avstand ved passering, sperr for vinduene hvis hunden stresser seg opp ved å sitte i vinduet å bjeffe).
Gi hunden nok/riktig mental stimulans, og en god balanse mellom fysisk og mental trening. Det er fort gjort å glemme med alt som skjer i desember, men det er ekstra viktig nå. Følg gjerne julekalenderen min på Facebook eller Instagram)
Avslappende snuseturer med langt kobbel. La hunden få snuse seg ferdig og ta den tiden den trenger og ønsker. Lev livet litt i "slow motion" på tur.
Pass på at hunden får nok - og god nok - søvn
Massasje frigjør ro-hormonet oxytocin
Tygge/slikke/snuse er stressreduserende aktiviteter
Husk at hunden trenger rolige dager for å la stressnivået synke og normalisere seg, innimellom de nye opplevelsene og det som girer opp. Tenk triggerstacking! Er du usikker på hva triggerstacking er, kan du ta en titt på denne bloggposten)
Uroer du deg for hundens stressnivå, finnes det kosttilskudd og diffusere både hos veterinær og apotek, som kan være verdt å forsøke. Du bør da begynne så snart som mulig, for at dere skal få tid til å få full effekt.
JULEBESØK er også noe som kan stresse hunden, men det er mye du kan gjøre for å legge til rette for at dette blir så positive opplevelser som mulig for alle.
Her er noen råd, som er spesielt aktuelt dersom du har sensitiv hund, eller hund som blir lett stresset og/ellergirer seg lett opp:
Gi hunden valget om den vil være der menneskene er, eller trekke seg unna. La hunden også velge om den vil hilse på folk, eller om den helst vil la være. Ikke forsøk å verken tvinge eller «overtale» hunden til å hilse.
Ikke la mennesker, som hunden er skeptisk til, lokke til seg hunden med godis. Det kan slå veldig uheldig ut.
Mange hunder synes det er lettere å forholde seg til andre mennesker (enten nye mennesker eller flere mennesker på en gang), dersom besøket starter med at dere møtes ute og går en tur sammen først.
Vær klar over at hunden kan reagere på ting hun/han ikke pleier å reagere på (ref. triggerstacking – se link lenger opp)
Det er derfor grunn til å være ekstra forsiktig med barn (som kan være overivrige og triggerstacket selv), men også med andre mennesker som hunden reagerer på, og som kan forsøke å ta kontakt med hunden.
Tenk på om, og eventuelt hvordan, du vil instruere disse menneskene i hvordan de skal forholde seg til hunden din (f.eks. «ikke strekk ut hånden din, ikke mas på hunden, bare ignorer hunden, og la hunden komme til deg i stedet»)
Pass på at hunden ikke blir tråkket på eller føler seg ”innestengt” på trange steder (f.eks. Innimellom bord og sofa)
Forbered stressreduserende aktiviteter som dere kan benytte under besøket (vær OBS dersom hunden kan ha ressursforsvar når triggerstacket)
Ta en oppfriskningsrunde på hundens språk, slik at du lettere kan se f.eks. når hunden trenger pause, når hunden trenger å bli skånet, og hvordan han/hun har det.
Frisk opp både egne og hundens ferdigheter i sladretrenining og motbetinging.
En fin oppskrift på aktivitet før besøk kan være: 1) lett fyisk aktivitet 2) Noe mental aktivitet 3) Stressreduserende aktivitet.
Fulle folk og hunder hører ikke sammen.
Kanskje hunden IKKE skal møte nissen!
Det er også noen hensyn du kan ta, avhengig av om det kommer besøk hjem til dere, eller om dere drar bort på besøk:
Når det kommer besøk hjem til dere:
Vurder om hunden kan være på et annet rom i det besøket kommer, for så å heller komme inn når når besøket har satt seg ned. For mange hunder er øyeblikket der de kommer inn det verste.
Hvis besøket varer lenge, kan det bli for mye for hunden (triggerstacking). Vurder om hunden bør være på et annet rom deler av tiden.
Det kan være lurt å trene litt på å være alene på et annet rom i forkant, slik at dette ikke blir et ekstra stressmoment.
Du kan også lage en grind til hunden, eller sette hunden bak en grind inn til et annet rom. Slik kan hunden fortsatt være der dere er, men likevel være skjermet. Hvis hunden trenger mer skjerming, kan du henge noen tepper over grinda.
Om du ikke vil stenge hunden vekk, gi han mulighet til å trekke seg tilbake selv, til et sted hvor han kan få ro.
Hvis du har en hund som lett lar seg stresse av vasking og styring, bør hunden kanskje skånes fra dette før gjestene kommer. Jo mer stress hunden har i kroppen allerede før gjestene kommer, jo mer krevende vil besøket oppleves for hunden.
Hvis det kommer mange på besøk, og hunden ikke kjenner dem så godt fra før, kan det være fint for hunden å få møte dem i mindre grupper, eller én og én, på forhånd.
Når dere skal bort på julebesøk:
Har du en sensitiv eller usikker hund, og dere bare skal være borte noen timer, kan du vurdere om hunden bør være med i det hele tatt.
Snakk med vertskapet på forhånd: Trenger hunden at det tas hensyn til noe spesielt? Hvordan kan det tilrettelegges for at det skal bli så positivt som mulig for alle? Hvis man forklarer at hunden er stresset eller usikker, vil nok mange vertskap ha forståelse, og et ønske om å hjelpe.
Ta gjerne med en egen seng eller teppe som hunden kjenner. Du kan også pakke ned grinder for skjerming, eller tygge- og slikkesaker for stressredusering.
Vil det være mange ukjente mennesker der, kan det gjøre situasjonen lettere for hunden, dersom dere har mulighet til å dra på besøk dit et par ganger på forhånd, slik at hunden blir kjent med stedet og de som bor der, før det er enda flere mennesker å forholde seg til.
Hvis dere skal reise bort på juleferie, er det lurt å sjekke opp på forhånd hvilke veterinærer som finnes i området, og hvem som har vakt i jula.
Hvis andre hunder kommer på besøk, eller det er andre hunder i hjemmet dere skal til, er det viktig å kommunisere på forhånd. Selv om hundene kjenner hverandre fra før, kan det bli utfordrende for hundene på grunn av triggerstacking.
Ha en plan for hvordan dere kan løse det, dersom det skulle vise seg at hundene ikke kan gå fritt sammen, eller dersom dere skulle se at stressnivået blir for høyt, eller at språket deres sier at de trenger en pause fra hverandre (frisk opp kunnskapen om stress og hundespråk dersom du kjenner deg usikker på det)
Å bytte på å være på et annet rom, bak en grind, i en grind, eller i bilen, kan være måter å gi hundene pause på.
Hvis hundene ikke kjenner hverandre så godt, eller det er lenge siden de har sett hverandre, kan det være en god idé å gå noen turer sammen på forhånd, og/eller som det første dere gjør, når dere/dem kommer på besøk.
Det kan også være en idé å "bytte lukter" på forhånd. Gi dem en leke/teppe eller noe annet som lukter av din hund, og la dem gi deg noe tilsvarende. Slik kan hundene bli vant til hverandres lukter på forhånd.
Jeg ønsker dere skikkelig koselige julebesøk som oppleves gode for alle.
Har du ikke fikset julegaver enda? Da forslår jeg at du tar en titt på boka mi TRYGG Hund. Det er virkelig nyttig og omtenksom julegave til alle som har hund <3