Sladretrening - Hva er det, og hvordan gjør man det?

sladretrening

I dag har jeg lyst til å fortelle dem om det som kalles "sladretrening". Det har flere andre navn også, men jeg synes dette er et godt navn. Det akkurat det vi ønsker: At hunden skal se på deg og "sladre" når den ser noe(n), i stedet for å stirre, stresse og utagere.

Sladretrening blir ofte nevnt som et godt råd, dersom hunden reagerer på spesifikke triggere, men det er ikke alltid det følger med en forklaring på hva det er, hvordan du gjør det, eller hvorfor det er så genialt. 

Sladretrening brukes gjerne i passeringssituasjoner (både med usikker hund og happy-flappy-hilsehund), eller hvis det er andre triggere hunden reagerer på. Målet er som sagt at hunden skal ta gode valg, og snu seg mot deg når den ser triggeren.

 

Legg opp til at dere lykkes

Begynn på god avstand fra det hunden reagerer på, slik at du ikke risikerer at hunden blir så usikker/stresset at den ikke klare å lære noe. Finn et sted å trene hvor du har god plass og god oversikt.

Når du har god nok avstand, kan du også gi hunden lenger bånd. Gå rolig, og la hunden snuse. Dette er for å hjelpe hunden å holde stressnivået nede. Da blir alt så mye enklere :)

 

Steg 1

Dette steget er ren motbetinging. Hver gang hunden ser på triggeren, for eksempel en annen hund, umiddelbart si beløningsordet, for eksempel «Bra!» eller «Yes!». Belønn! Bruk verdens beste godiser. Her er det ingen andre krav til hunden enn å bli bevisst på triggeren. Hunden trenger ikke å sitte, ha øyekontakt osv.

Etterhvert vil hunden assosiere triggeren med at "nå kommer det noe godt fra mennesket mitt".

 

Steg 2

Når dere har kommet dit at hunden ser triggeren, og med en gang vet at "nå kommer det noe godt fra mennesket mitt", vil den se seg mot deg (sladre) når den ser en trigger. Den forventer jo at det kommer noe godt. Belønn med en gang hunder ser på deg.

Hvis hunden ikke snur seg mot deg, har du kanskje gått for fort frem. Gå da tilbake til steg 1.

Hvis hunden vanligvis snur seg mot deg, men ikke akkurat denne gangen, vurder om dere har for kort avstand til triggeren, og om situasjonen føles for intens. Hundens stressnivå kan også påvirke hvor utfordrende situasjonen føles.

Er dere i grenseland for om hunden klarer å løsrive seg fra triggeren, kan du hjelpe til med kontaktlyd, eller ved å rygge i retning bort fra triggeren. Det vil gjøre det enklere for hunden å følge deg.

 

Dette er et av verktøyene jeg bruker for å trene inn gode passeringer av andre hunder, men også teknikken som gjorde at Nommin lærte seg å omgåes valper - uten at han hadde trent på det. Når hunden kjenner "reglene" for denne leken, kan den ganske lett benyttes i andre situasjoner. Så snart han så på valpen. og jeg sa "YES", visste han hvilken lek vi lekte.

Det betyr også at du ikke nødvendigvis må begynne å trene sladretrening på det som er vanskelig. Lær gjerne hunden konseptet med leken på noe som er enklere. Reagerer hunden på løpende barn, kan du begynne å lære det inn med gående eller joggende voksne. Konseptet er det samme, og hunden vil kjenne igjen leken. Det er også noe som gjør sladretrening til et genialt konsept å gjøre hunden kjent med.

Dette kan brukes for å lære hunden å passere biler, se skateboard suse forbi, eller til å lære hunden å ikke jage pusekatter.

Et skikkelig GULLverktøy med andre ord!

 

Nommin oppdager en annen hund, og snur seg til meg og "sladrer" - og får belønning

 


Har du utfordringer med passeringer, anbefaler jeg deg å ta en titt på TRYGGHund-klubben. Der får du blandt annet instruksjonsvideo om sladretrening, og forelesning om passeringsutfordringer og passeringstrening (og masse masse annet spennende innhold om hund, atferd og trening).

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her