Hva er triggerstacking, og hvordan påvirker det hunden din?

triggerstacking

Et av mysteriene, spesielt når man har en sensitiv hund er: "Hvorfor utagerte han nå?? Det gikk jo helt fint forrige gang vi møtte akkurat samme hund på akkurat samme sted?? Eller "Hvorfor synes hunden min det var skummelt å komme hit til veterinæren idag? Det gikk jo helt fint sist".

Ofte ligger svaret i opplevelsene hunden har hatt tidligere den dagen, og til og med gårsdagen.

Det kan være snakk om TRIGGERSTACKING.

 

Hver stressende opplevelse hunden har, øker stressnivået. Når stresshormonene først har blitt pumpet ut i kroppen, kan det ta lang tid før det normaliserer seg.

Stresset fra én opplevelse kan henge med videre til neste stressende opplevelse. Stresset fra denne vil da legge seg OPPÅ det stresset hunden allerede hadde i kroppen fra før.

Etter hvert vil hundens stressnivå nå terskelen for når hunden vil reagere. Jo høyere stress, jo mer sensitiv for sanseinntrykk og opplevelser vil hunden være, og sjansen for overreaksjoner vil øke. 

 

Når man har sensitiv hund kan det være vanskelig å oppdage enhver stressfaktor. Hunden kan lett se hyggelige mennesker som truende. En lyd vi knapt nok legger merke til, kan føles skummel. Er vi flinke til å lese hundens signaler, og legge merke til (og kanskje til og med noterer) hva hunden reagerer på, vil vi etterhvert få bedre oversikt (selv om vi fortsatt kan misse noe).

 

Hvis du tror at hunden din har blitt litt stressa av noe, bruk litt tid på en stressreduserende aktivitiet (for eksempel snusing, tygging, slikking, massasje) før dere fortsetter turen/dagen.

Har hunden opplevd noe veldig stressende, kan det være lurt å ta det rolig, og ikke utsette hunden for så mye mer den dagen - eller dagen etter.

Under ser du en illustrasjon av hvordan triggerstacking skjer. 

Hadde hunden på illustrasjonen møtt hunden på søyle nummer fire uten å ha tidligere på dagen vært utsatt for monsteret (som helt sikkert var et veldig hyggelig menneske - men ikke i hundens øyne), lastebilen og skateboardet, hadde den sansynligvis ikke reagert.

 

Triggerstacking forklarer ofte mye av hundens atferd. I motsetning til mye annet som kan forklare en hunds atferd, er stresshormoner i kroppen noe man kan måle. Vi vet med sikkerhet at dette skjer. Det kan gjøre det enklere for noen å forholde seg til dette "fenomenet".  

 

I praksis betyr dette at en hund vil være mer sensitiv og sjansen for utagering vil være større, jo flere møter den usikre hunden allerde har hatt denne turen. Det betyr at det ikke er så lurt å trene på utfordringene etter hunden akkurat har vært med på barnebursdag og eller opplevd noe skremmende. 

Min Nio er egentlig en veldig trygg hund, men etter en full helg med trening og kurs, vil han også boffe litt på fremmede. Det gjør han ikke ellers. Hadde jeg ikke visst at dette handlet om triggerstacking, hadde jeg nok blitt veldig forvirret over denne atferden. 

Å ha triggerstacking i bakhodet når du ser og analyserer hundens atferd, kan gi deg mange aha-opplevelser. 

Gratis ressurser 

Få en tryggere hund

Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund

Se mer

Gå pent i bånd og passering

Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?

Se mer

25 ideer til mental aktivisering

Mental aktivisering er selvtillitsbyggende, stressreduserende og morsomme for hunden.

Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Usikkerhet - Hva kommer det av?

May 25, 2023

Å oppmuntre til initiativ kan øke både selvtillit og livskvalitet

La hunden få ta egne valg i hverdagen

Båndtvang: Hvordan skal hunden få brukt kroppen sin nå?

Flere bloggposter kan du finne her