Passering: Ulike metoder, når bør man gjøre hva?

passeringstrening

 

Avledning, sladretrening, motbetinging, desensitivisering, brannslukking...

Dette er alle begreper som brukes når man snakker om f.eks. hvordan trene passering. Hva betyr de, og når bør man gjøre hva?? 

 

Avledning er noe du gjør for å unngå at hunden må forholde seg til en trigger, eller for å flytte hundens oppmerksomhet fra en trigger til deg, med mål om at hunden skal «glemme» triggeren, og dermed unngå eller komme dere ut av en vanskelig situasjon. En distraksjon, rett og slett. 

I det du kommer rundt svingen, ser du en annen hund rett borti veien. Veien er for trang til å møtes på, uten at hunden din vil utagere. Du snakker blidt til hunden din for å få oppmerksomheten, kanskje trekker du opp en godis som du tydelig viser frem, og får med deg hunden din inn en sidevei. Kanskje helt uten at hunden fikk med seg at det var en annen hund der. Inne på sideveien har dere den avstanden dere trenger. Avledning kan dermed være et nyttig verktøy 🙂

 

(Trigger: noe som setter i gang en reaksjon)

 

Å ha den avstanden dere trenger handler om desensitivisering - gradvis tilvenning. Desensitivisering betyr «å gjøre hunden mindre sensitiv», og involverer en gradvis tilvenning til det hunden blir trigget av. Målet er at hunden skal bli mer nøytral til triggeren..

Dette gjøres ved at vi utsetter hunden for det den har reagert på, men på en så lav intensitet (for eksempel så stor avstand), at hunden ikke blir usikker eller stresset. Etter hvert som hunden er avslappet, kan vi øke intensiteten ved å meget gradvis forkorte avstanden.

Når dere har kommet dere på en slik avstand at hunden din kan gi deg oppmerksomhet, ta imot belønning og læring, og har det bra, da kan du bruke sladretrening og motbetinging.

 

Motbetinging handler om å endre hva hunden føler for triggeren (og dermed også atferden). Vi ønsker å gi hunden positive følelser i møte med triggeren. Vi ønsker å bytte ut den vonde følelsen (redsel eller stress) med en god følelse og en god forventning.

Når hunden din ser en annen hund på en avstand hvor den føler seg trygg (desensitivisering), kan du si belønningsordet deres, for eksempel «Yes!» «Bra!», og gi godbit, idet hunden din titter på den andre hunden. Når dette har skjedd flere ganger, vil hunden begynne å assosiere synet av andre hunder med «oi nå kommer det noe godt», altså en positiv forventning, en god følelse, i stedet for «oh shit, dette er skummelt»

 

Akkurat dette er steg én i en metode som kalles sladretrening. Målet her er at hunden skal se på deg og "sladre" når den ser noe(n), i stedet for å stirre, stresse og utagere.

Sladretrening brukes gjerne i passeringssituasjoner (både med usikker hund og happy-flappy-hilsehund), eller hvis det er andre triggere hunden reagerer på. Målet er som sagt at hunden skal ta gode valg, og snu seg mot deg når den ser triggeren.

Du kan lese mer om sladretrening, hva det er, og hvordan man gjør det HER.

 

~~~~~

 

Både motbetinging og sladretrening er avhengig av at hunden er bevisst på triggeren. Dette er den første viktige forskjellen fra avledning.

Den andre store forskjellen er at avledning handler om å komme ut av en kinkig situasjon der og da, og skape mer avstand til noe som er for nære, mens motbetinging/sladretrening tar sikte på å endre hundens reaksjon på sikt, gi hunden en annen emosjonell respons, og lære nye gode vaner.

Jeg anbefaler ikke avledning som førstevalget i passeringstrening. Hunden lærer ikke å ta gode valg, bruke kroppsspråket sitt, eller forholde seg til den andre hunden, Den har kanskje bare trent "kontakt" eller andre øvelser, eller kanskje har hunden ikke enset den andre hunden i det hele tatt - fordi godbiten foran snuten har vært så altoppslukende.

 

Tenk deg at hver gang du klarer å gi hunden nok avstand til at du kan trene motbetinge/trene sladretrening, og hunden gjør gode valg, kommer dere nærmere målet om å ha en hund som kan møte andre på en høflig og rolig måte.

Hver gang hunden utagerer, kan du se for deg at dere tar et skritt tilbake i treningen. Hunden får dårlige assosiasjoner til situasjonen, den opplever at utageringen fungerer, og det er mer sannsynlig at det vil skje igjen.
.
Avledning i ulike former er absolutt å foretrekke over dette, og kan derfor ha sin plass i treningen. Befinner du deg i en situasjon hvor avstanden blir for kort, eller hunden din er for stresset, til at et møte kan gå bra, er det mye bedre å bruke avledning og bli stående på stedet hvil i treningen, enn å risikere en utagering, og skritt tilbake i treningen

~~~~

 

Du har kanskje lagt merke til at jeg ikke har nevnt det siste begrepet enda? Brannslukking. Det er fordi det egentlig ikke er en del av treningen, det er ikke noe vi planlegger å bruke som verktøy. Av og til oppstår det situasjoner vi helst skulle vært foruten, som at hunden utagerer til tross for at vi har forsøkt å bruke treningsmetodene nevnt over. For det skjer.  Vi kan aldri få 100% kontroll 100% av tiden - Hvis vi også skal LEVE, og ikke bare bak en låst dør.
.
I slike uheldige situasjoner fungerer det ofte ikke å følge treningsplanen. Man må rett og slett gjøre så godt man kan, i situasjonen man er i. Dette er hva mange kaller "brannslukking" 🔥
Det er nødløsninger man ikke nødvendigvis ville ha valgt som en del av treningsplanen. Ofte er det ikke de meste pedagogiske og ideelle løsningene heller.

Det handler rett og slett om å komme dere ut av situasjonen på en så skånsom måte som mulig. 

Bruk alltid utstyr som gjør at du kan fysisk kontrollere hunden, så skånsomt som mulig. Dersom du må holde tilbake hunden din, er det mye mer skånsomt i en veltilpasset godt polstret sele, enn i et halsbånd.

Gjør det du kan for å forberede dere begge på at slike situasjoner kan oppstå.Øv på ulike snumanøvre og måter å bruke båndet på, slik at de er godt kjent, når de trengs. Vis at disse manøvrene ikke behøver å betyr fare, men heller noe positivt. Brukes løfting som en teknikk i stressende situasjoner, bør det trenes på i hyggelige omstendigheter først.

 

~~~~~~

 

Dette ble et mye lengre blogginnlegg enn jeg planla. Til mitt forsvar er det et stort tema, med begreper som for mange er litt ukjente og forvirrende. 

Hvis du er interessert i å lære mer om passeringstrening har jeg et par alternativer til deg:

Gratishefte om å trene gå pent i bånd og passering

Nettkurs i å trene gå pent i bånd og passering, med foredrag og step-by-step treningsvideoer

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Passering: Ulike metoder, når bør man gjøre hva?

Oct 23, 2024

Atferdsutfordringer: Lage en treningsplan

Atferdsmedisinering

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Flere bloggposter kan du finne her