Atferdsutfordringer: Lage en treningsplan
Hver dag ser jeg folk som spør om det som kan være ganske så komplekse atferdsutfordringer i ymse Facebookgrupper, og jeg får nesten daglig eposter og meldinger med samme type spørsmål. Det er gjerne ikke mer informasjon å gå på enn "hunden min gjør sånn og sånn, hva kan jeg gjøre?".
Jeg tror at mange er rett og slett ikke klar over hvor mye som ligger bak en god treningsplan, hvor mye som skal tenkes på og være på plass, utenom det å trene på akkurat det som er vanskelig.
Det å se hele bildet er noe jeg har blitt mye flinkere til med årene, og det utgjør en stor forskjell i resultatene!
Det gjør også at jeg er blitt mye mer forsiktig med å gi "raske råd" på epost og melding, og det gjør at det vrir seg litt ekstra i magen når jeg ser slike spørsmål stilt i Facebookgrupper.
Jeg vil gjerne dele noen stikkord på hvordan jeg tenker, og hva jeg tar hensyn til, når jeg skal sette opp en treningsplan.
Jeg begynner med å forsøke å få et overblikk. Her legger jeg merke til hvordan eier snakker om hunden sin, hvordan hunden er, hvordan de har de har det sammen, og hvor eier føler at skoen trykker.
Dersom det er flere utfordringer, anbefaler jeg oftest at vi fokuserer på én eller kanskje to utfordringer til å begynne med. Mer enn det blir overveldende og stressende, og fører gjerne til et skippertak, før det ebber ut.
Her foreslår jeg gjerne å begynne med den utfordringen som går mest utover livskvaliteten, men jeg kan også foreslå en enklere utfordring, for å gi både hund og eier et «quick win» for mestringsfølelsen skyld. Den er så viktig.
Allerede her forsøker jeg å få et inntrykk av hva som er den underliggende årsaken til utfordringen, og dette er noe jeg fortsetter med gjennom hele samtalen. Her må jeg være litt detektiv, stille spørsmål om hverdagen, personligheten til hunden, familien, helse, vaner, historie, opplevelser osv.
Bak en atferd ligger det alltid en årsak. Det kan være for eksempel stress, usikkerhet, dårlige vaner, ønske om oppmerksomhet, behov som ikke blir dekket osv.
Jeg anbefaler som regel en periode hvor man forsøker å minimere triggere og stress. Dette må vi legge en plan for. Hva slags strategier kan vi bruke for å få til dette på en god måte? I løpet av denne perioden anbefaler jeg også å jobbe med det vi eventuelt avdekker gjennom de neste punktene.
- Kan hunden ha vondt noe sted, føle på fysisk ubehag eller være i dårlig form?
- Er hunden stresset? Bør stressredusering være en del av planen?
- Er hunden usikker? Bør selvtillitsbygging være en del av planen?
- Hvordan er samarbeidet og kommunikasjonen mellom hund og menneske? Bør forbedring av dette være en del av planen?
I de aller fleste tilfeller finner vi ut at et eller flere av disse punktene bør undersøkes videre og jobbes med som en del av treningsplanen.
Det er også viktig å finne ut om alle hundens behov er dekket. For eksempel:
- Nok – og GOD nok – søvn og hvile
- Riktig og nok mental aktivisering – balanse mellom fysisk og mental aktivisering
- Får hunden gjøre fra seg ofte nok
- Fravær av redsel og stress i hjemme
- Nok plass å røre seg på
- Valgfrihet til å utøve naturlig atferd (søvn, hvileplass, bevegelse, hilse/ikke hilse, snusing, instinktaktivteter)
- Nok sosial omgang
Denne listen er på ingen måte uttømmende. Finner vi ut av noen av behovene ikke er godt nok dekket, må vi også legge en plan for det.
Eiers kunnskap og ferdigheter er også viktig å kartlegge. Hva må jeg lære eier for at hun/han skal klare å gjennomføre planen. Å bare fortelle eier at han/hun skal legge til rette for bedre søvn og hvile, og være oppmerksom på hundens språk mens de jobber med desensitivisering, hjelper svært lite dersom eier ikke kan nok om hundens naturlig søvnbehov eller hundens språk og ikke aner hva desensitivisering handler om.
SÅ kommer vi til det som eier opplever som utfordringen – og denne skal selvsagt også jobbes med. Kanskje ikke med en gang, hvis det er andre ting som må på stell først, men før eller siden kommer vi dit.
Vi må ha et mål å sikte mot. Det er lettere å vite hvordan man skal komme seg dit, hvis man vet hvor man skal. Dette deles gjerne inn i mindre delmål, for at det skal oppleves mer overkommelig og oversiktlig å jobbe med.
Her vil planen variere veldig avhengig av hvilken utfordring hunden har, men det er gjerne noen ting som går igjen:
- Vi må finne løsninger for at hunden ikke får utøve atferden vi ønsker å trene bort
- Vi må vite på hvilken intensitet (volum/avstand/vansikelighetsgrad/situausjon) kommer reaksjonen til hunden, og legge en plan for å trene på en lavere intensitet enn dette.
- Vi må ha en plan for å legge opp til situasjoner som hunden mestrer
Hvilke treningsmetoder skal vi bruke? Det kan være desensitivisering, motbetinging (evt sladretrening), tilrettelegging av miljø og situasjon, tiltak for å hindre at atferd skjer, lære hunden alternative atferder, ignorere uønsket atferd, belønne ønsket atferd osv.
Jeg anbefaler også at man skriver en liten dagbok/loggbok for å evaluere treningen. Her kommer detektivarbeidet frem igjen. Hva fungerer? Hva fungerer ikke? Kanskje noe må tweakes litt underveis.
Det kan dessuten være svært tilfredsstillende å lese dagboken fra noen uker/måneder tilbake. Det er da man virkelig ser fremgangen man har gjort!
Jeg håper dette var til nytte for noen, og at det kan starte noen tankeprosesser som kanskje kan hjelpe noen på vei til en god HELHETLIG treningsplan.