La hunden få ta egne valg i hverdagen

Vi mennesker styrer mye av hundens hverdag. Det er ofte vi som bestemmer når hunden skal ut å tisse, når den skal få gå tur, og hvor vi skal gå. Vi bestemmer hva hunden skal spise, hva den skal leke med, hvor hunden skal oppholde seg, hvor og når den skal sove, og mye mer.


Enkelte ting må vi mennesker ha kontroll på, for at hundeholdet vårt skal være trygt og godt for hunden, for oss, og for alle rundt oss. Likevel er det flere valg i hverdagen som hunden kan og bør få være en del av.

Det handler om å slippe litt av kontrollen i noen situasjoner, og tenke «Må jeg egentlig bestemme at hunden skal gjøre slik eller sånn? Kan hunden velge?».


Det å få være med å ta valg, øker hundens selvtillit, selvstendighet, og livskvalitet, og det er god mental aktivisering. Du blir også bedre kjent med hunden din.


Her er noen eksempler på valg du kan la hunden ta, når det passer seg sånn:

 • Når dere er ute på tur, og ikke har det travelt, kan du la hunden velge om dere går til høyre eller venstre når stien skiller seg. Det kan det bli mange spennende og fine turer av!
 • La hunden velge hvilken godbit eller tyggesak den vil ha: Hold frem alternativene og la hunden bestemme selv hva den vil ha.
 • Du kan også la hunden vise deg hvilken leke eller problemløsningsoppgave den har lyst til å holde på med.
 • Du kan også «spørre» om hunden har lyst på kos eller ikke, og la den være med å bestemme når dere skal ha kosestund. Stryk hunden et sted den vanligvis liker, og ta deretter vekk hånden din. Går hunden unna, eller tar den initiativ til mere? Hunder er så høflige at de gjerne står der til vi er ferdige - uansett om det ikke var det de hadde aller mest lyst på akkurat da. 

 

Noen valg er enda viktigere enn andre, for at hunden skal unngå stress og beholde naturlig atferd, 

 

 • Det å la hunden velge når den har lyst til å snuse på tur, og når den vil gå videre, kan heve kvaliteten på turen for hundens del, senke stress hunden kjenner på, og unngå mer stress. 
 • Hvorvidt hunden vil hilse på noen eller ikke. Dette gjelder både mennesker og andre hunder. Det å bli tvunget til å hilse på, og å være tett på noen, dersom man ikke selv ønsker det, er stressende og svært ubehagelig. Ikke alle hunder er liker å være tett på fremmede, og det er greit.
 • En annen situasjon hvor valg kan bety mye, er søvn og hvile. Å la hunden bestemme hvor den skal sove, kan betyr mye for søvnkvaliteten. Visste du for eksempel at det å flytte på seg og bytte underlag om natten er naturlig atferd for en hund? Det å bytte underlag er også en måte å regulere temperatur på. Noen ganger vil de ha tryggheten av å sove tett ved oss, andre ganger vil de ligge alene. 

 

Før noen blir helt bestyrtet over at det ikke er gjennomførbart å la hunden velge hele tiden: Jeg sier ikke at hunden må få velge disse tingene hele tiden, men at økt bevissthethet fra vår side, kan gjøre at hunden oftere får valgfrihet - noe som gir økt livskvalitet :)

 

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

 • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
 • Hvordan du kan redusere stress
 • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
 • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her