Usikkerhet - Hva kommer det av?

Det er vondt å se hunden sin usikker og redd. Dessuten er det mange atferdsutfordringer som kommer av usikkerhet.

Når man opplever at hunden har en utfordring, er usikker eller redd, har man gjerne et stort behov for å forstå hvorfor det er blitt slik.


Mange er overbevist om at hundens usikkerhet er utelukkende deres egen feil, og føler de selv må ha gjort noe galt. Sannheten er at det som regel er flere uheldige faktorer som til sammen utgjør årsaken til de utfordringene man opplever.


Genetikk spiller ofte en stor rolle. Enkelte hunder er predisponert for stress og/eller usikkerhet. Denne genetiske komponenten skal man ikke kimse av. En slik hund vil gjerne være usikker fra valp- eller unghundtiden. Én uheldig opplevelse eller livssituasjon kan for en slik hund gi store konsekvenser i form av usikkerhet og stress. En annen hund, uten denne genetiske predisposisjonen, hadde kanskje ikke latt seg påvirke av den samme opplevelsen.


Stress i seg selv kan også være årsak til usikkerhet, da alt føles mer intenst når man er stresset.
Hva hunden har opplevd før den kom til deg, vil også spille inn. Et stressende miljø hos oppdretter, eller en usikker mor, kan påvirke valpen negativt. visste du at hvordan mor har det mens hun er drektig med valpen, også kan påvirke avkommenes stressnivå?


Traumatiske hendelser kan være årsak til usikkerhet og stress. Dette kan være for eksempel angrep av en annen hund, at den har opplevd mennesker som ikke har vært snille, eller at den har blitt skikkelig skremt av noe i miljøet.

At slike store traumatiske hendelser gir uheldige konsekvenser, er logisk for de fleste. I disse situasjonene har vi et helt klart svar på hvorfor hunden er blitt usikker.


Det er likevel minst like vanlig at usikkerhet kommer av gjentatte opplevelser hvor hunden føler seg overveldet, eller at den ikke mestrer situasjonen.

Dette kan være situasjoner som eier, i beste mening, har tatt med seg hunden sin inn i. Det er akkurat det som gjør det så leit, men viktig, å snakke om.

Det er ikke sjelden jeg ser hunder som er ute på miljøtrening, som viser, med hele seg at de ikke har noen følelse av kontroll. Noen er apatiske, andre svært energiske. Felles er følelsen av stress, og av å være overveldet. Opplever hunden mange slike overveldende situasjoner med mangel på mestring, vil det kunne føre til usikkerhet.

Det gjelder å finne det riktige nivået når man miljøtrener og sosialiserer. Man kan ikke bare la være å trene eller sosialisere, i frykt for å overvelde hunden. Mangel på sosialisering og miljøtrening, er nemlig også er svært vanlig årsak til usikkerhet.


Store endringer i livet kan også utløse følelser som usikkerhet og stress. Omplassering, samlivsbrudd, flytting, en ny hund eller baby i familien, er eksempler på slike store endringer. Det er ikke alle store endringer i livet man rår over. Andre endringer er rett og slett en del av livet, som hunden må være med på.

Det kan være lurt å bruke ekstra tid på stressredusering og selvtillitsbygging i slike situasjoner.


Av og til vet man rett og slett ikke hvorfor hunden er blitt usikker.

Som du ser, er det mye her som du ikke rår over, men også en del du kan påvirke.


Har man tråkket feil, har det lite for seg å klandre seg selv. Vi har alle gjort feil. Vi lærer. Når man vet bedre, så gjør man bedre. Det er hva man gjør fremover som betyr noe.

Når du kjenner til de vanligste årsakene til usikkerhet, kan du lettere forebygge usikkerhet hos hunden din.

Har du allerede usikker hund, vet du hva du bør forsøke å unngå for å forverre situasjonen. Du vet når du skal sette inn ekstra tiltak mot selvtillitsbygging og stressredusering.



Man kan også hjelpe en usikker hund til bedre selvtillit. 

Akkurat nå er det MAI-TILBUD på TRYGGhund-klubben!

 

 

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her