Er det greit å trøste hunden når den er usikker og redd?

er det greit å trøste hunden

Jeg tror ikke det går en eneste uke, uten at dette temaet kommer opp som spørsmål fra usikre hundeeiere, eller som direkte feilinformasjon som noen har fått.

Samtidig som det for de fleste føles rett å trøste en hund som er redd, er det mange som engster seg for om dette vil forsterke frykten som hunden føler.

La oss begynne med logikken: Forestill deg at du blir redd. Hva ville forsterke frykten din? At noen du er glad i klapper deg på skuldra, og snakker rolig til deg? Eller at «klippen i livet ditt» plutselig overser deg?

 

Men vi behøver ikke støtte oss til logikk alene. Det er de siste årene blitt gjort flere studier rundt dette temaet.

I Frankrike i 2017 ble det utført en studie av hunder i en undersøkelsessituasjon hos dyrlegen. Hjerterytmen, overflatetemperaturen i øynene og stresshormoner i spyttet ble målt, i tillegg til at stressrelatert atferd ble filmet.

Resultatene viste tydelig at hundene viste langt færre tegn på stress, dersom eier stod tett, og snakket med og koste med hunden sin, enn når eier overså hunden sin, og trakk seg unna veterinærbordet (Csoltova, Erika & Martineau, Michaël & Boissy, Alain & Gilbert, Caroline, 2017).

I Ungarn i 2013 ble det utført en studie hvor hunder ble utsatt for ukjente og potensielt stressende situasjoner med og uten eier til stede.

Ikke bare viste hunden mindre tegn på stress med eier til stede, men den viste også noe annet interessant. Hundene som hadde fått støtte av eierne sine første gang de ble satt i den ukjente situasjonen, var også mindre stresset når de senere ble satt i lignende situasjoner uten eier, sammenlignet med hundene som måtte møte den ukjente situasjonen på egenhånd første gang (Gácsi M, Maros K, Sernkvist S, Faragó T, Miklósi Á, 2013). Det er virkelig verdt å merke seg! 

 

Misforståelsen kommer kanskje av at de fleste vet at det du belønner får du mer av. Belønner man frykt ved å gi hunden oppmerksomhet, vil man ifølge en slik tankegang, få mer av det.

Her må vi skille mellom bevisst atferd og følelser hunden ikke kan kontrollere. Du kan forsterke en bevisst atferd, men du kan ikke forsterke ukontrollerbare følelser på samme måte.

 

Jeg tror også noe av grunnen til at denne myten henger med enda, er at vi legger så ulike ting i hva det vil si å «trøste». Noen forestiller seg kanskje et menneske som er like redd og stresset som det hunden er, som tviholder i hunden sin, mens hun sier «stakkars liten» i et særdeles medfølende og ynkelig tonefall.

Dersom du selv virker redd og stresset, vil hunden merke det, og det kan forsterke hundens frykt. Det er derfor viktig at du holder deg rolig, og snakker oppmuntrende og støttende til hunden, dersom du skal trøste.

Stryk på den, og vis at du er der. Du er klippen i livet til hunden din, og det har du selvsagt lov til å være i stressende og skumle situasjoner også.

Gratis ressurser 

Få en tryggere hund

Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund

Se mer

Gå pent i bånd og passering

Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?

Se mer

25 ideer til mental aktivisering

Mental aktivisering er selvtillitsbyggende, stressreduserende og morsomme for hunden.

Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Oct 12, 2023

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

"Når hunden min ser andre hunder, vil den ikke ha godbiter og jeg ...

Usikkerhet - Hva kommer det av?

Flere bloggposter kan du finne her