Er det greit å trøste hunden når den er usikker og redd?

er det greit å trøste hunden

Jeg tror ikke det går en eneste uke, uten at dette temaet kommer opp som spørsmål fra usikre hundeeiere, eller som direkte feilinformasjon som noen har fått.

Samtidig som det for de fleste føles rett å trøste en hund som er redd, er det mange som engster seg for om dette vil forsterke frykten som hunden føler.

La oss begynne med logikken: Forestill deg at du blir redd. Hva ville forsterke frykten din? At noen du er glad i klapper deg på skuldra, og snakker rolig til deg? Eller at «klippen i livet ditt» plutselig overser deg?

 

Men vi behøver ikke støtte oss til logikk alene. Det er de siste årene blitt gjort flere studier rundt dette temaet.

I Frankrike i 2017 ble det utført en studie av hunder i en undersøkelsessituasjon hos dyrlegen. Hjerterytmen, overflatetemperaturen i øynene og stresshormoner i spyttet ble målt, i tillegg til at stressrelatert atferd ble filmet.

Resultatene viste tydelig at hundene viste langt færre tegn på stress, dersom eier stod tett, og snakket med og koste med hunden sin, enn når eier overså hunden sin, og trakk seg unna veterinærbordet (Csoltova, Erika & Martineau, Michaël & Boissy, Alain & Gilbert, Caroline, 2017).

I Ungarn i 2013 ble det utført en studie hvor hunder ble utsatt for ukjente og potensielt stressende situasjoner med og uten eier til stede.

Ikke bare viste hunden mindre tegn på stress med eier til stede, men den viste også noe annet interessant. Hundene som hadde fått støtte av eierne sine første gang de ble satt i den ukjente situasjonen, var også mindre stresset når de senere ble satt i lignende situasjoner uten eier, sammenlignet med hundene som måtte møte den ukjente situasjonen på egenhånd første gang (Gácsi M, Maros K, Sernkvist S, Faragó T, Miklósi Á, 2013). Det er virkelig verdt å merke seg! 

 

Misforståelsen kommer kanskje av at de fleste vet at det du belønner får du mer av. Belønner man frykt ved å gi hunden oppmerksomhet, vil man ifølge en slik tankegang, få mer av det.

Her må vi skille mellom bevisst atferd og følelser hunden ikke kan kontrollere. Du kan forsterke en bevisst atferd, men du kan ikke forsterke ukontrollerbare følelser på samme måte.

 

Jeg tror også noe av grunnen til at denne myten henger med enda, er at vi legger så ulike ting i hva det vil si å «trøste». Noen forestiller seg kanskje et menneske som er like redd og stresset som det hunden er, som tviholder i hunden sin, mens hun sier «stakkars liten» i et særdeles medfølende og ynkelig tonefall.

Dersom du selv virker redd og stresset, vil hunden merke det, og det kan forsterke hundens frykt. Det er derfor viktig at du holder deg rolig, og snakker oppmuntrende og støttende til hunden, dersom du skal trøste.

Stryk på den, og vis at du er der. Du er klippen i livet til hunden din, og det har du selvsagt lov til å være i stressende og skumle situasjoner også.

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her