Sover hunden din godt nok?

 

Når jeg jobber med en hund med atferdsutfordringer, stress og/eller usikkerhet, er søvnen noe av det viktigste å kartlegge. Det påvirker hvordan hunden har det, og hvordan den oppfører seg.

Bare tenk på hvordan du selv har det, hvis du har sovet dårlig? Og ikke minst, hvordan har du det hvis du har sovet dårlig over lengre tid? Hunder er ikke så ulike oss der. Det handler ikke bare om timer søvn, men søvnkvalitet.

 

Dårlig søvn føre til blandt annet:

  • Oversensitivitet (mer sensitiv ovenfor lyd og berøring, skvetter lettere)
  • Overreaksjoner
  • Stress
  • Dårlig mulighet til å bearbeide inntrykk
  • Dårlig konsentrasjon og vanskeligheter med å lære (så trening på noe som helst når hunden ikke har sovet godt, er jo rett og slett ikke fair)
  • Dårligere immunsystem (mer mottagelig for infeksjoner og sykdommer)
  • Dårligere evne til å regulere kroppstemperatur = ubehag 
  • Vektendring grunnet endringer i metabolismen
  • Muskler får ikke restituert seg som de skal

Og dette er bare for å nevne noe. 

 

Hunder har en naturlig atferd og et søvnmønster som er noe anderledes enn hos oss mennesker. Jo mer vi vet om hundens naturlige søvnatferd, jo bedre kan vi legge til rette for god søvn. 

 


Her har jeg prøvd å plukke ut noen av de viktigste punktene.

Husk at også her finnes individuelle forskjeller, og at noen hunder tilpasser seg oss mennesker og våre vaner i større grad en andre.

Hunder sover omtrent 60% av søvnen sin på natts og 40% på dagtid. Det betyr at vi bør legge til rette for at hunden har mulighet (tid og ro) til  å ta "høneblunder" i løpet av dagen, og at vi bør være åpne for at hunden våkner og beveger på seg i løpet av natta. Det er helt NORMALT for en hund å gjøre det.

 

Som hos oss mennesker vil viktige muskelgrupper paralyseres under REM-søvn. Det betyr at hunden må ha plass til å ligge helt avslappet, og gjerne rett ut, med nakken støttet for å få denne viktige REM-søvnen.

 

Forskning viser at under REM- søvn er det mer elektrisk aktivitet i hjernen enn i våken tilstand. Hjernen slapper ikke av, men er derimot ganske aktiv. Man kan anta at hunder drømmer under REM-søvn, ettersom de har den samme hjerneaktiviteten, og øyebevegelsene (øynene går frem og tilbake) som vi mennesker har.

 

Slow wawe sleep (SWS) er den søvnen hunder sover mest. Dette er en avslappende tilstand i hjernen. Hjernen bruker mindre energi, og kjøles ned. Det er under denne søvnen at nye minner blir bearbeidet, og kroppen bruker sine ressurser til å reparere vev og muskler.

 

Hunder er sosiale sovere, noe som gjør at de ofte vil sove best hvis de vet at familien er nær.

 

 

De foretrekker gjerne å ligge litt opphøyd. Å legge til rette for at hunden har en opphøyd liggeplass, slik som en stol eller en forhøyet hundeseng, kan gjøre en stor forskjell. Tenk at noe så enkelt, faktisk kan gjøre søvnkvaliteten bedre!

 

Får hunden velge selv, havner den gjerne i både sofaer og senger: Det er opphøyd, sosialt og komfortabelt ;)

 

 

Hunder regulerer gjerne kroppstemperatur blandt annet ved å bytte underlag. Å være for varm eller for kald er ukomfortabelt og ødelegger søvnkvaliteten. Sørg for at hunden har flere underlag å velge mellom.

 

Å ha valgfrihet kan ha mye å si for søvnkvaliteten. 

 

Har man mulighet, bør man la hundene få velge om de vil ligge nær familien, eller om de vil gå og legge seg for seg selv. De bør få lov til å variere både underlag og tempratur så langt det er mulig. Flisbelagt gulv er som regel kjøligere enn tregulv, tepper og senger, og kan gi hundene en god og kjølig variasjon, hvis de føler seg for varme der de ligger. 

 


Det er helt naturlig for hunder å våkne i løpet av natten. De rusler litt rundt, drikker gjerne litt, endrer liggeplass og liggestilling.

Jo mer naturlig atferd hundene får lov å beholde, jo bedre vil de sove.

Noen hunder vil stort sett ligge på den samme plassen hele natten igjennom, og det varierer hvor mye hver enkelt hund vil ha behov for å flytte på seg. De fleste hunder vil dog ha ett eller flere av disse behovene i varierende grad i løpet av natten.

Videre er det viktig for hunder (som for mennesker) at de føler seg trygge og komfortable, og at de ikke føler seg stresset. Hunden bør selvsagt få ro når den sover.

 

Husk at sykdom og smerte vil gjøre søvkvaliteten dårligere, og vi må i slike tilfeller være ekstra flinke til å tilrettelegge for god søvn. En hund med muskel- og leddsmerter vil kunne være ekstra avhengig av å ligge mykt.  Smerter i muskler og ledd, samt kløe kan påvirke søvnen negativt. 
 
 

 

Søvn og bur
 
Bur om natten er mye brukt, og er ett av de vanligste rådene man får som førstegangseier, eller om man har problemer med hunden/valpen på nattestid. Ofte er også burene som brukes altfor små.

I ett stengt bur vil hundene ikke ha mulighet til å forlate liggeplassen dersom den føler seg utrygg, og vil søke nærhet hos familien sin. I for små bur vil ikke hunden ha tilstrekkelig plass til å strekke seg ut for å få den nødvendige REM-søvnen, og heller ikke mulighet til å skifte underlag eller bytte sovested, slik som er naturlig for den.

Noen anbefaler bur dersom man har en valp/hund som tisser om natten. Dette problemet blir riktignok ofte bedre hvis hunden blir puttet i bur, da hunder nødig vil gjøre fra seg der man sover. Å putte hunden i bur gjør dog ikke at følelsen av å måtte tisse blir borte. Derimot blir hunden liggende med denne følelsen hele natten. De fleste vet hvor ubehagelig det er, og hvor vanskelig det er å få sove om man da ikke får gått på do. Dette er ikke anderledes for hunder, enn for oss.


 
 

 

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her