Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Ressursforsvar er når hunden forsvarer noe eller noen den ser som en verdifull ressurs mot noe/noen den ser som en trussel. Dette kan være bein, leker, mat, liggeplassen sin, mennesket sitt, hagen sin osv.

Et slikt behov for å forsvare ressursene sine, kan komme av at hunden har opplevd å bli tatt fra noe verdifullt (leker, matskål, ting den finner), eller opplevd at noen har oppført seg på en måte hvor hunden følte at ressursene dens var i fare for å bli tatt fra den. Det kan også komme av at hunden har opplevd mangel på ressurser, slik som mat eller gode liggeplasser.

 

Det aller viktigste når man skal trene vekk ressursforsvar, er å aldri bekrefte hundens mistanke om at du har som hensikt å ta fra den noe. Dersom du faktisk tar fra hunden maten dens, eller en «skatt» som hunden har funnet, vil hunden få sin mistanke bekreftet, og ressursforsvaret vil eskalere.

Vi må vise hunden at det er helt trygt at vi er i nærheten. Vi er ikke ute etter å ta fra den noe. Dette må gjøres ved å starte enkelt, bruke gradvis tilvenning, og gi hunden gode assosiasjoner til at andre er i nærheten av hunden og ressursen den har, evt. til å gi fra seg ressursen.

 

Her er noen eksempler på hva du kan gjøre:

 

Leker og andre objekter

La oss si at hunden har stjålet en sokk. Hunden synes denne sokken er veldig fin, og vil nødig gi fra seg skatten sin. Hvis du tar sokken fra hunden, vil det gi hunden grunn til å forsvare skattene sine i fremtiden.

Finn heller frem en godbit som lukter skikkelig godt, og hold foran nesa til hunden. I det hunden slipper sokken for å ta etter godbiten, sier du «takk» eller «slipp», og gir hunden godbiten. Hun skal føle at den gjorde en skikkelig god byttehandel. 

Det du tilbyr hunden i bytte må alltid være like betydningsfullt, eller mer betydningsfullt, enn det hunden allerede har.

Det å lære inn en slipp-kommando, på en positiv måte, kan bidra til å forebygge og redusere ressursforsvar (Jacobs JA, Coe JB, Pearl DL, Widowski TM, Niel L., 2017). Dette må læres inn belønningsbasert, og treningen går ut på å vise hunden at det lønner seg å gi fra seg det den har.

 

Mat

En hund med matforsvar vil gjerne stivne, og slutte å spise når du kommer for nær. Kommer du enda nærmere, kan den begynne å knurre. Blir den fortsatt ikke respektert, kan hunden glefse og bite.
Ikke kjeft på hunden, eller forsøk å presse den, ved å gå nærmere enn det hunden er komfortabel med.

Respekter hundens behov for avstand, og lær barn i huset å gjøre det samme.

Har du flere hunder, bør hundene mates i forskjellige rom.


Hold deg på en avstand hunden er komfortabel med, og kast skikkelig gode godbiter opp i matskålen. Det gjør ingenting om godbitene havner rett utenfor skålen. Dette vil gi hunden gode assosiasjoner til at du er i nærheten når den spiser. Den vil ikke miste noe. Den vil derimot få ekstra bonusgodteri!

Dersom hunden stivner, eller viser andre tegn på forsvar, har du gått for fort frem. Trekk deg lenger tilbake, og fortsett treningen der. Hunden skal hele tiden føle seg avslappet.

 

Liggeplasser

Hvis hunden opplever at din tilstedeværelse betyr at den mister den fine liggeplassen sin, fordi den får kjeft, eller blir dyttet/dratt vekk fra plassen sin, kan dette gjøre at hunden føler et sterkere behov for å passe på plassen sin.

Lær heller hunden å "passe seg" eller "gå ned" på en positiv måte, hvor hunden blir belønnet med noe som er enda mer verdifullt enn liggeplassen. 

Sørg også for at hunden har mange og varierte liggeplasser å velge mellom. 

 

Menneskene sine

Noen hunder har ressursforsvar for menneskene sine, og vil ikke at andre mennesker eller hunder skal komme nær de. Hvis vi dytter bort eller avviser hunden når andre kommer nær og/eller hunden viser antydning til forsvar, vil det bare gi hunden mer grunn til å gå å forsvar. 

Gi heller hunden ekstra oppmerksomhet, ro og belønning for at andre kommer nær, men ikke nærmere enn at hunden synes det er ok. Etterhvert som hunden forstår at det lønner seg at andre er i nærheten, kan man slippe hunden/mennesket litt nærmere. Forsøk å finne ut hva som er de minst og mest utfordrende situasjonene for hunden, og begynn med de minst utfordrende situasjonene. For eksempel er det ofte lettere for hunden å godta at en annen hund er nær deg, dersom dere går tur, og du bare kort hilser på hunden, enn at du setter deg ned på bakken. 

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her