Passeringstrening - Hva man ofte glemmer

Passeringstrening

 

For litt siden la jeg ut en bloggpost om hva som bør være på plass FØR man begynner passeringstreningen. Nå vil jeg dele litt om mine erfaringer rundt hva vi ofte ikke tenker nok over i selve treningen.

Å ha god nok avstand, gi gode assosiasjoner (unngå utstyr som gjør vondt), bruke motbetinging og sladretrening, å gå i bue, belønne gode passeringer, lese og respondere på hundens språk, det er gode råd som går igjen i de fleste gode artikler og kurs. Disse tingene er superviktige, og det er vanskelig å komme i mål uten.

Men hva når man ikke kommer i mål til tross for at man har fulgt alle disse rådene?

Etter min erfaring er det både mindre og litt større justeringer som kan utgjøre en stor forskjell.

 

Våre uvaner

De aller aller fleste har uvaner. Vi må bare bli bevisst på dem. Først da kan vi gjøre noe med dem.

Vi stresser oss opp. Rask puls, klump i magen, hjerteslag så harde at du kan høre dem. Det får oss til å gjøre et par mindre lure ting, som å for eksempel å i en hast stramme inn båndet, panisk mase på hunden for å få kontakt, kanksje prøver du å kommandere hunden til å sitte, kanskje du til og med forsøker å dytte eller dra for å få kontroll.

Alt vi gjør, sier til hunden: «Dette er noen det er god grunn til å frykte og verdt å stresse seg opp over». Du er din hunds klippe, og selvfølgelig vil den tro på deg.

Den avstanden vi hundetrenere «maser om» at dere MÅ ha når dere begynner treningen, den er ikke bare for hunden. Den er for at DU skal kunne slappe av nok til å bli bevisst på egen atferd, og jobbe vekk egne uvaner.

 

Gi hunden sjansen til å lære å ta gode valg

Et godt valg kan være å velge å snuse i bakken, å snu seg vekk eller mot deg, eller å overse møtende hund.

Mange har jobbet hardt med kontakt og kommandoer. Det føles trygt å kommandere hunden i en sitt, eller at hunden har øyekontakt. Da har vi liksom kontroll, føler vi.

MEN … det er noen utfordringer med disse teknikkene som gjør at man veldig ofte ikke kommer helt i mål:

Hunder kommuniserer i all hovedsak med kroppsspråk. Når vi kommanderer hunden til å for eksempel sitte, får den ikke brukt språket sitt naturlig. Når hunden i tillegg ikke får lov å holde øye med dette skumle, fordi den må se på deg, da kan det bli veldig ubehagelig og stressende.

Vi lærer egentlig ikke hunden å forholde seg til andre hunder i det hele tatt. Vi lærer hunden å utføre kommandoer og øvelser under svært pressede omstendigheter og med store forstyrrelser, men hunden har ikke lært noe om hvordan det er høflig og smart å forholde seg til hunder/mennesker den møter

Det er heller ikke gitt at denne treningen har gjort hunden tryggere på andre hunder (de har jo ikke behøvd å forholde seg til den møtende - kun til oss og våre kommandoer).

Den har ikke peiling på hvordan ta gode valg, uten å bli fortalt hva den skal gjøre. Den dagen du ikke rekker å gjøre det, eller du er utydelig eller distrahert, eller noen andre går tur med hunden, er det på'n igjen.

Å trene kontakt i utfordrende situasjoner er gull! Gjør det gjerne i tillegg til passeringstreningen, men la hunden lære seg å ta gode valg, og fortell den at den har tatt et godt valg når den gjør det!

Når du ikke klarer å få den avstanden du trenger, slik at du vet at hunden ikke klarer å ta gode valg, kan slik kontakttrening være en fin løsning for å komme seg gjennom situasjonen der og da.

 

Sett ned farten

Jeg anbefaler at du lærer hunden å gå pent i bånd, før du begynner passeringstreningen. Jeg ser også en stor forskjell på både hund og eier, dersom farten senkes. Jo mindre adrenalin hunden har i kroppen når dere møter noen, jo mindre sjanse for at hunden bikker over det nivået hvor du ikke lenger får kontakt med den.

At hunden GÅR tur, og ikke jogger, bidrar til å senke stressnivået. Det gir hunden også tid til å snuse (hvilket også er stressreduserende), og til å sjekke inn og ta kontakt med deg (noe som også er fint).

 

Jeg får ganske regelmessig spørsmål om jeg har noe som kan hjelpe med denne treningen. Jeg har derfor tatt to foredrag, og flere demo-videoer, og satt sammen til en "gå pent i bånd og passeringspakke".

Hvis du vil ha mer enn det jeg kan skrive i en bloggpost, kan du finne den pakken HER
(Hvis du er i TRYGGhund-klubben, har du allerede tilgang på det meste av dette)

 

Masse lykke til med treningen!

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her