Mental aktivisering bidrar til økt livskvalitet og færre utfordringer

 

 

Et av verktøyene jeg bruker for å gjøre dagene innholdsrike og morsomme for hundene mine, og for å styrke selvtilliten deres, er mental aktivisering.

Jeg hører fra tid til annen utsagn som "Jeg ser ikke hvilken glede hunden min skulle ha av .... *sett inn mental aktivitet vedkommede ikke ser poenget med her*"

Ah, da går du og hunden din glipp av mye moro! 

Husk at hunden sin hjerne er litt anderledes enn din. Det du synes er teit og trivielt, kan hunden din oppleve som svært meningsfult og gøy. 

Det vi har til felles med hundene, er at vi trenger å bli utfordret, få brukt hodet vårt, og kjenne på mestringsfølelse. 

Det er meningsfult for hunder å få bruke hodet sitt, klare oppgaver, lære nye ting, og løse utfordringer, både på egenhånd og sammen med deg.

 

Mental aktivisering er rett og slett aktiviteter hvor hunden får bruke hodet sitt. Man bør ha som mål å gi hunden sin minimum 15 minutter mental aktivitet daglig (men mange trenger mye mer).

Jeg snakker ofte med folk som tenker at daglige turer - gjerne langs det samme fortauet hver dag, eller å kaste ball om igjen og om igjen, er mental aktivisering. Andre kaster ut litt godis på plenen av og til, og føler at de har gjort nok.

Mental aktivisering er så mye mye mer!

 

Det som er så fantastisk, er at det behøver hverken koste noe, eller være komplisert. Minimal innsats fra oss, kan gjøre en enorm forskjell for hunden og dens livskvalitet.

På dårlige dager setter jeg hundene i gang med aktiviteter, mens jeg selv sitter på rumpa! Det skal virkelig ikke mye til for å få til noe her. 

 

Mental aktivisering forebygger vi atferdsutfordringer, både på kort og lang sikt. Det å få bruke hodet reduserer blandt annet stress, kjedsomhet og usikkerhet. Disse tre faktorene kan virkelig være årsak til mye trøbbel!

Det øker selvtillit, selvstendighet, samarbeid og kommunikasjon (alt etter hva slags oppgaver man gir hunden). Faktorer som bidrar til å motvirke trøbbel i hundeholdet.

 

Og det lyset i øynene når de får til, og du ser selvtilliten vokse: PRICELESS!

 

Mentale aktiviteter kan deles opp i ulike kategorier:

  • Utforsking med alle sansene
  • Nesearbeid
  • Problemløsning
  • Samarbeidsøvelser
  • Kroppskoordinasjon

 

Det er ikke alltid så viktig å vite hvilken kategori man jobber med. Det som er viktig, er å passe på at man får en god balanse mellom øvelser der hunden jobber sammen med deg, og øvelser der hunden jobber selvstendig.

Jobber vi bare med samarbeidsøvelser, kan vi risikere å få en hund som ikke er særlig selvstendig og ikke har særlig tro på seg selv, og at den klarer å løse utfordringer på egenhånd.

Lar vi hunden kun jobbe selvstendig, går vi glipp av verdifull trening av kommunikasjon og samarbeid, og gleden av å få til ting SAMMEN. Så begge deler bør med! 🙂

 

Man bør også variere aktivitetene. Det er rett og slett ikke like spennende, givende eller utfordrende, å gjøre noe man har gjort ørten ganger før. Man blir ikke like stolt av seg selv heller. Uten nye utfordringer mister mental aktivisering mye av sin positive effekt.

 


 

Trenger du ideer til mental aktivisering, kan du laste ned et gratis hefte med 25 forslag til mentale aktiviteter under denne bloggposten (under "gratis ressurser")

Hvis du vil ha enda flere ideer, og lære enda mer, anbefaler jeg dette nettkurset:

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her