Mental aktivisering bidrar til økt livskvalitet og færre utfordringer

 

 

Et av verktøyene jeg bruker for å gjøre dagene innholdsrike og morsomme for hundene mine, og for å styrke selvtilliten deres, er mental aktivisering.

Jeg hører fra tid til annen utsagn som "Jeg ser ikke hvilken glede hunden min skulle ha av .... *sett inn mental aktivitet vedkommede ikke ser poenget med her*"

Ah, da går du og hunden din glipp av mye moro! 

Husk at hunden sin hjerne er litt anderledes enn din. Det du synes er teit og trivielt, kan hunden din oppleve som svært meningsfult og gøy. 

Det vi har til felles med hundene, er at vi trenger å bli utfordret, få brukt hodet vårt, og kjenne på mestringsfølelse. 

Det er meningsfult for hunder å få bruke hodet sitt, klare oppgaver, lære nye ting, og løse utfordringer, både på egenhånd og sammen med deg.

 

Mental aktivisering er rett og slett aktiviteter hvor hunden får bruke hodet sitt. Man bør ha som mål å gi hunden sin minimum 15 minutter mental aktivitet daglig (men mange trenger mye mer).

Jeg snakker ofte med folk som tenker at daglige turer - gjerne langs det samme fortauet hver dag, eller å kaste ball om igjen og om igjen, er mental aktivisering. Andre kaster ut litt godis på plenen av og til, og føler at de har gjort nok.

Mental aktivisering er så mye mye mer!

 

Det som er så fantastisk, er at det behøver hverken koste noe, eller være komplisert. Minimal innsats fra oss, kan gjøre en enorm forskjell for hunden og dens livskvalitet.

På dårlige dager setter jeg hundene i gang med aktiviteter, mens jeg selv sitter på rumpa! Det skal virkelig ikke mye til for å få til noe her. 

 

Mental aktivisering forebygger vi atferdsutfordringer, både på kort og lang sikt. Det å få bruke hodet reduserer blandt annet stress, kjedsomhet og usikkerhet. Disse tre faktorene kan virkelig være årsak til mye trøbbel!

Det øker selvtillit, selvstendighet, samarbeid og kommunikasjon (alt etter hva slags oppgaver man gir hunden). Faktorer som bidrar til å motvirke trøbbel i hundeholdet.

 

Og det lyset i øynene når de får til, og du ser selvtilliten vokse: PRICELESS!

 

Mentale aktiviteter kan deles opp i ulike kategorier:

  • Utforsking med alle sansene
  • Nesearbeid
  • Problemløsning
  • Samarbeidsøvelser
  • Kroppskoordinasjon

 

Det er ikke alltid så viktig å vite hvilken kategori man jobber med. Det som er viktig, er å passe på at man får en god balanse mellom øvelser der hunden jobber sammen med deg, og øvelser der hunden jobber selvstendig.

Jobber vi bare med samarbeidsøvelser, kan vi risikere å få en hund som ikke er særlig selvstendig og ikke har særlig tro på seg selv, og at den klarer å løse utfordringer på egenhånd.

Lar vi hunden kun jobbe selvstendig, går vi glipp av verdifull trening av kommunikasjon og samarbeid, og gleden av å få til ting SAMMEN. Så begge deler bør med! 🙂

 

Man bør også variere aktivitetene. Det er rett og slett ikke like spennende, givende eller utfordrende, å gjøre noe man har gjort ørten ganger før. Man blir ikke like stolt av seg selv heller. Uten nye utfordringer mister mental aktivisering mye av sin positive effekt.

 


 

Trenger du ideer til mental aktivisering, kan du laste ned et gratis hefte med 25 forslag til mentale aktiviteter under denne bloggposten (under "gratis ressurser")

Hvis du vil ha enda flere ideer, kan du melde deg inn i TRYGGHund-klubben! Der får du hver måned flere steg-for-steg videoer av ulike øvelser og aktiviteter. Månedstemaet for august er nettopp mental aktivisering. Jeg skal holde foredrag om det, og i tillegg får du et helfte med 50 ideer til mentale aktiviteter!

Klikk på logoen for mer informasjon om klubben:

Gratis ressurser 

Få en tryggere hund

Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund

Se mer

Gå pent i bånd og passering

Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?

Se mer

25 ideer til mental aktivisering

Mental aktivisering er selvtillitsbyggende, stressreduserende og morsomme for hunden.

Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen