Å oppmuntre til initiativ kan øke både selvtillit og livskvalitet

Da jeg skrev om å gi hunden valg i hverdagen, var det selvsagt noen som så det som sin plikt å fortelle meg hvor tåpelig det var. At noen andre enn vi mennesker skal sette pris på, og ha godt av, noen form for medbestemmelse i eget liv, ble bare for "far fetched" for enkelte.

Hvis du var en av dem, er nok ikke denne bloggposten for deg. Denne posten handler nemlig om INITIATIV. 

Jepp, jeg mener hunder tar initiativ, og at hvordan de blir behandlet når de gjør det, vil påvirke dem.

 

Det var da jeg jobbet med prosjektet mitt om å øke livskvaliteten hos blinde hunder, innså jeg hvor stor rolle initiativ spilte for selvtilliten. Hver måned skulle eier vurdere flere nøkkelfaktorer for livskvalitet, deriblant både initiativ og selvtillit. Det ble raskt åpenbart at når man jobber med selvtilliten, øker også initiativet. Ganske logisk, egentlig.

Jeg ville se om det ville fungere den andre veien også, om det å oppmuntre initiativ, vil bidra til økt selvtillit. Noen av eierne fikk beskjed om å ha ekstra fokus på initiativ, men fikk lite andre øvelser. Igjen økte kurven for initiativ og selvtillit parallelt. Hunder som tar mye initiativ, får også bedre selvtillit. 

Nå var ikke dette noen "peer reviewed study", det var for å hjelpe blinde hunder tilbake til livet, og for å lære selv. Men det fikk meg til å la initiativ bli en enda større del av selvtillitbyggingen.

 

Vi kan bruke initiativ til å bygge selvtillit på flere måter. Her er et par ideer: 

 


Legg merke til initiativ som hunden viser: 

Legg merke til de gangene hunden tar initiativ i hverdagen, og responder på det på en god måte.
Hvordan du ville følt deg hvis vennegjengen var negative hver gang du foreslo noe? Ikke særlig bra, vel? Det ville gå utover selvtilliten. Dersom de derimot ofte svarte med «Ja, god idé, Let's do it!», hadde du følt deg mye bedre.

Hvis hunden tar initiativ til å leke, kose, svinge til venstre eller høyre på tur, utforske, snuse, eller hva det skulle være, så svar på initiativet på en måte som ivaretar og bygger det opp.

Man kan ikke alltid kan bli med på det hunden vil, men når du er bevisst på å ta vare på initiativet, vil du kanskje kunne henge deg på og si «Yes, kul idé» enda litt oftere.

Det å virkelig bli sett på denne måten, gjør noe med både selvtillit, humør og dermed livskvalitet!

 

Lær hunden initiativøvelser

Noen hunder viser nesten ikke initiativ i det hele tatt. Det kan da være vanskelig å jobbe opp mer initiativ ved kun å respondere positivt på initiativ hunden allerede viser.

Du kan da gå veien om initiativøvelser. Dette er øvelser som hunden etter hvert kan lære å ta initiativ til selv, uten å få signal fra oss. Når hunden velger å gjøre denne øvelsen, kan du ved å rose og belønne, vise hunden at det er både morsomt og ufarlig å ta initiativ.

Det å få ros for noe den har valgt å gjøre selv, betyr ofte enda mer enn å få ros for noe vi har bedt den gjøre.

En av mine favorittøvelser for dette er "to på".Øvelsen går ut på å lære hunden å sette frambeina opp på mange ulike objekter med frambeina. Dette kan være stubber, kasser, trestammer, puter, steiner, og alt annet dere kommer over, som er trygt for hunden.

 

Målet er at hunden selv begynner å se seg rundt etter objekter den kan gå «to på», og selv tar initiativet til det. Da får du masse initiativ du kan rose og henge deg på!

Jeg bruker også det å berøre noe med pote eller snute som initiativøvelse, og prinsippet for innlæring er det samme. 

Hvis hunden gjør en initiativøvelse på noe du ikke liker, som «to på» på kjøkkenbenken, lar du bare responsen utebli. Den vil da forstå at akkurat kjøkkenbenken er ikke et kult objekt å gjøre det på.



Hva kan du?

Dette er en lek hvor hunden får bestemme øvelsene selv, og involverer dermed både valg og initiativ. Den går ut på at du spør hunden «hva kan du?», hunden gjør en øvelse den velger selv, og du belønner (nesten) uansett hva hunden velger å vise deg.

Når du de første gangene spør hunden «hva kan du?», kan det hjelpe dersom du beveger litt på kroppen din, slik at også hunden beveger på sin. Belønn denne bevegelsen, uansett hva det måtte være. Et skritt i den ene eller andre retningen, at den setter seg, eller skakker på hodet når den ser på deg, er eksempler på «øvelser» hunden kan tilby, som du da belønner.

Det er en fordel om hunden allerede kan en del øvelser og triks, så den har litt å velge mellom. Å ha «rekvisitter», som favorittleken som hunden kan hente, eller en kasse som hunden kan gå «to på», kan også hjelpe hunden i gang.

Denne leken er fin for selvtillits- og intiativbygging, som oppvarming, motivasjon midt i treningsøkten, eller for å avslutte treningsøkten på en morsom måte.


Dette var bare tre eksempler. Det finnes masse annet du kan gjøre!. Initiativ bør blandt annet ha en stor plass i både innlæring, håndtering og stell, og i utforsking av nye miljøer og situasjoner :)

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her