Hvordan velge riktig kurs og instruktĂžr?

Det er søren meg ikke lett å finne frem blandt alle instruktører, hundeskoler, og hundeklubber!

Du behøver ikke være ny med hund for å bli både forvirret og frustrert over å skulle finne frem i hundetrening- og kursjungelen. Selv om jeg kjenner den jungelen ganske godt, har jeg like fullt en sjekkliste jeg går gjennom når jeg selv vil på kurs. Jeg vil gjerne dele den med deg, tilfelle du også kunne ha nytte av et "kart" over denne jungelen.



Informasjon

For at hundeeiere i det hele tatt skal kunne gjøre bevisste valg er det viktig at det finnes tilgjengelig informasjon om kursholdere og instruktører. Er det ikke mulig å finne informasjon om hvem som holder kurset og hva de står for, er det rett og slett en "no go" for meg.


Grunnleggende syn på hunder og treningsmetoder

Ut i fra tilgjengelig informasjon forsøker jeg å få et intrykk av det helt grunnleggende: Anerkjenner de at hunder er levende vesener med personligheter og følelser? Hva legges det mst vekt på? Lydige hunder eller lykkelige hunder? For all del, hunder kan være begge deler, men ofte får man et intrykk av hvor på skalaen kursholderne ligger, ut i fra hvordan de ordlegger seg.

Se for eksempel på disse to eksemplene på beskrivelser av valpekurs (begge er noen år gamle, og ingen er fra egne kurs):

"Kurset skal gi hundeeierne en innføring i grunnleggende dressurøvelser og vise deg hvordan du på en best mulig måte kan få en lydig hund.Gratis kaffe, te og kakao på alle kurs"

"Sosialisering og miljøtrening tar sikte på å skape en veltilpasset hund slik at atferdsproblemer forebygges. Valpen skal miljøtrenes og sosialiseres samtidig som hundeeier skal lære om hund og trene hund. Målet en lærevillig, tillitsfull og selvsikker hund"

 En ganske stor forskjell, ikke sant? 

De færreste sier rett ut at de trener med straff. Jeg er svært skeptisk til de som prater veldig mye om å være leder, eller som kaller treningen deres "balansert trening" (som i praksis er et ord for "vi bruker belønning, men også straff"). Jeg tror ikke hunder dør på seg av å høre ordet "nei" i hverdagen, men synes heller ikke det har noen plass i nyinnlæring. Det er ikke akkurat noe som bygger selvtillit. 


Instruktørens bakgrunn

Hvor har instruktøren utdannelsen og/eller erfaringen sin i fra? Her er det egentlig ikke noe som er "riktig" eller "feil". Bortsett fra hvis det ikke nevnes i det hele tatt! da. Ddet kommer helt an på hva du er ute etter. Trenger man en instruktør som er god på atferd? Eller trenger man noen som er god på en bestemt hundesport? Man går ikke etter premieringer i agility hvis man skal på valpekurs. Vil man perfeksjonere LP-øvelser, hjelper det fint lite om instruktøren er rå på å jobbe med separasjonsangst.

Helt grunnleggende kunskap om atferd og hundens språk, synes jeg dog er et must uansett hva man instruerer i.

Er det ikke mulig å finne ut av bakgrunnen til instruktør, så er det også et "no go".

 

Hvordan holdes kurset?

Det er enormt stor forskjell på hvordan kurs legges opp. Jeg husker enda jeg ruslet forbi en kursgruppe hvor det stod12(!!) valper på rekke og rad. Jeg ble svett bare av tanken på å ha så mange på kurs.

Hvor viktig er personlig oppfølging og rolige omgivelser for deg og hunden din? Hvis dette betyr mye, så velg et kurs med 4-5 deltagere i stedet. Da har instruktøren mye bedre tid til deg, og miljøet vil som regel være mye mer behagelig. 

Hvis du derimot snart skal inn i konurranseringen, og er ute etter å trene på å jobbe med forstyrrelser, eller du har en trygg hund, vet hva du holder på med, og vil bare ha et spark i rumpa og treningskompiser (det kan gjøre underverker for motivasjonen), da er kanskje kurset med 12 deltagere akkurat det du trenger? 

Noen kurs baserer seg på å trene én og én ekvipasje om gangen. Dette gjelder spesielt ulike hundesporter. Ikke undervurder verdien av å observere andre. Det er det mye læring i.

 

Pris

Pris er faktisk også med i vurderingen (jeg vet ikke om det er helt "stuerent" å si?). Da tenker jeg ikke nødvendigvis kroner og øre, men hva jeg faktisk betaler for. 

Prøv å se BAK prisen: Har kurset få deltagere, må instruktør som regel ta mer for å dekke kostnader og kunne ha en inntekt. Det synes jeg det er vel verdt, men det kommer som sagt an på hva du prioriterer. 

Er det lagt opp til personlig veiledning på eller utenom kurskveldene? Eller er det kun gruppeinstruksjon? For det rette kurset med rett instruktør er jeg vilig til å betale mye.

Er kurset ute, eller betaler kursholder leie for lokaler? Jeg må innrømme at jeg er villig til å betale for å slippe å stå ute i regnet en kald høstkveld (Jada, jeg vet at vi hundefolk er hardcore og vanntette... Men læll da!)

 

Er instruktør tilgjengelig og imøtekommende

Har du spørsmål du ikke får får svar på etter å ha lest kursbeskrivelsen, er det helt innafor å kontakte instruktøren. Det har jeg gjort flere ganger. Jeg har blandt annet hatt en usikker hund, og jeg hr fortsatt en blind hund, og av og til krever det litt avklaring med instruktør før påmelding. Hvordan jeg blir svart, kan "make or break it". Noen kommer med forslag til hvordan vi kan tilrettelegge, mens andre er svært lite imøtekommende.

Kjenn etter: Føler du deg velkommen på kurs

 

Magefølelsen

Den skal man ikke kimse av!

 

Det er aldri for sent å snu!

Uansett hvor godt forarbeid man har gjort, kan man komme i den situasjonen at når man faktisk kommer på kurset, så føles det bare feil. Jeg har aldri opplevd det selv, men jeg har hatt flere hos meg, som på valpekurs fikk utdelt strupebånd for gå-pent-i-bånd-trening (kan du tro vi er i 2020??). Å rykke i den lille vimsete valpen deres gjorde at det vrengte seg i magen deres. De dro aldri tilbake. 

 

Når alt dette er sagt, så må jeg også få si at det finnes så utrolig mange dyktige og inspirerende instruktører, og flust av lærerike og morsomme kurs

Å gå kurs er noe av det morsomste og nyttigste jeg vet, og anbefaler alle som har mulighet til å gå hundekurs med (u)jevne mellomrom. Det er jo kvalitetstid for deg og hunden din :)


Klem fra Carina Josefine 

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lĂŠre om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjĂžre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
FĂ„ tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

FĂ„ en TRYGGERE Hund
Slik fÄr du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og fĂžlelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
NĂ„ skal ikke du og hunden behĂžve Ă„ kjede dere!
Se mer
GÄ pent i bÄnd og passering
Vil du ha en hund som kan gÄ pent i bÄnd og mÞte andre pÄ enrolig og hÞflig mÄte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsutfordringer: Lage en treningsplan

Aug 22, 2024

Atferdsmedisinering

Bjeffing - Hva kan vi gjĂžre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjĂžre?

Flere bloggposter kan du finne her