Hva er GOD miljøtrening?
De fleste er enige i at miljøtrening er viktig, men det kan se ut som det er litt ulike oppfatninger av hva som er GOD miljøtrening.
Miljøtrening handler om å bli vant til og trygg på ulike miljøer, situasjoner, mennesker og andre dyr. Hunden bør lære seg at det er mye som kan føles ukjent og rart med en gang, men som ikke er verdt å reagere på.
Vi vil for eksempel at hunden skal kunne gå på fortauet uten å reagere på bilene, eller i parken uten å reagere på løpende barn.
Hva det er viktig å miljøtrene på, kommer an på hva slags liv hunden skal leve, og hvilke miljøer den må ferdes i. Med en byhund, vil man sannsynligvis ikke se det som viktig at hunden kan være med inn i fjøset, men det vil kanskje være viktig at hunden kan ta trikk uten problemer.
Det er desverre ikke bare å ta med valpen eller hunden ut i nye miljøer, og anta at det er god miljøtrening. Når man er ute på miljøtrening, er det viktig å lese hundens språk for å se om hunden mestrer situasjonen vi har satt den i.
Jeg ser ofte hunder som er tatt med på miljøtrening på travle steder, med eiers beste intensjoner om å gjøre noe bra for hunden. Dessverre ser jeg også altfor ofte at hunden viser alle tegn på å være stresset og overveldet. Kanskje viser hunden tydelig tegn på uro, kanskje har den blitt helt apatisk. Begge deler er tegn på at hunden ikke mestrer situasjonen.
Vi har da ikke gjort hunden tryggere på miljøet. Vi har derimot gitt hunden dårlige assossiasjoner, dårlige minnebilder, som den vil hente frem igjen neste gang den opplever noe lignende. Ofte vil hunden oppleve situasjonen som enda mer skremmende enn forrige gang. Vi har altså revet ned selvtillit, i stedet for å bygge opp.
Vi har hatt kursdeltagere som har fått råd av blant annet oppdretter eller veterinær om å ta med hunden og sette seg ved den travle hovedveien når hunden har vært redd for biler. I slike situasjoner vil hunden gjerne tilsynelatende roe seg. Det betyr ikke at hunden er kurert for redselen, eller at den har det bra. Det betyr bare at den har gitt opp å forsøke å gjøre noe med situasjonen den er satt i.
Dersom dette er noe som skjer regelmessig, vil det nesten garantert føre til økt stress og andre atferdsutfordringer.
Begynner man derimot så forsiktig at hunden føler den mestrer situasjonen, og viser nysgjerrighet og glede over å være med, vil man bygge opp selvtillit i situasjonen, og hunden vil få gode assosiasjoner og minnebilder å ta med seg videre.
Hva som er viktig og god miljøtrening, må dermed tilpasses hver hund. Vi må hele tiden holde oss på en nivå hunden mestrer.
Her er noen eksempler på hva som kan være god miljøtrening:
- Gi hunden sjansen til å gå på ulike underlag og ulike typer terreng.
- Ta hunden med til steder hvor den få se trafikk, og sykler og mennesker i gatene. Velg steder, og tider på døgnet, hvor det ikke er mer trafikk enn hunden håndterer.
- Rusle i utkanten av parkeringsplasser med lite, eller moderat trafikk, alt ettersom hvor trygg hunden er.
- La hunden se, høre og lukte andre dyr, for eksempel kyr eller sauer – på en avstand hunden er komfortabel med.
- La hunden møte mange forskjellige typer mennesker. At hunden er trygg på små damer, betyr ikke at hunden automatisk er komfortabel med høye menn.
- La hunden se hunder av ulike raser. Velg hunder med godt språk, for å sikre hunden din en god opplevelse.
- Ta med hunden til steder hvor den kan høre ukjente lyder, for eksempel presenninger og flagg i vinden, snekring eller veiarbeid. Husk å være på en avstand hunden er komfortabel med.
Ta med hunden på besøk, la den få oppleve ulike hjem. - Dra gjerne på hundetrening og til hundeklubber for å se på andre hunder. Hold en komfortabel avstand.
- Venn hunden til ulike transportmidler, som bil, tog, buss og trikk.
- Ta med hunden til en park eller lekeplass hvor den kan se barn leke på trygg avstand.
Det er kun ved å observere hundens språk, at vi kan si med sikkerhet om vi bygger opp eller river ned selvtillit.