Gå pent i bånd - Ikke alle råd er like gode

Gå pent i bånd

En av de mest vanlige utfordringene hundeeiere har, er at hunden drar i båndet på tur. Turen blir mer stress, enn den blir koselig, Det florerer av spørsmål om hvordan man best kan lære hunden å gå pent i bånd - og dermed florerer det også av både gode - og mindre gode - råd.

Det er noen råd som går igjen, som jeg personlig synes er mindre gode råd. Jeg tror på at for de som gir disse rådene, føles det som en sannhet.

Noen av disse rådene mener jeg går utover hundens velferd. Når i tillegg rådet ordlegges som at det ikke finnes noen vei utenom, blir jeg frustrert.  

Bare husk at selv om denne personen ikke har fått til å lære hunden sin å gå pent i bånd på noen annen måte, betyr det ikke at det ikke går an - eller at det ikke finnes bedre metoder. 

Jeg sitter heller ikke på en fasit som favner alle hunder. Ofte må vi inn og "tweake" litt på metodene, når de vanligste rådene ikke får hund og eier helt i mål. Av og til er det ikke så mye som skal til. Litt endring av timing og hva man fokuserer på, kan gjøre mye. 

Det er likevel noen av rådene som går igjen og som jeg føler for å ta et lite "oppgjør" med. 

Dette er mine meninger (men de er formet av erfaring med egne hunder, andre hundeeiere og hunder jeg har jobbet med, hva som er naturlig hundeatferd, forskning og studier)

 

"Ta på hunden halsbånd, så går den penere"  

Dette stemmer på noen hunder – ikke på alle. Noen vil faktisk dra mer. I de tilfellene dette fungerer, er det ikke magi, det er ubehag. Hunden lar være å dra så mye fordi det er vondt å dra. Ikke bare går det mot mine prinsipper å lære hunden at «hvis du gjør slik og sånn får du vondt» (jeg liker heller å lære hunden at "gjør du slik og sånn, skjer det gode ting"), men en hund som drar i båndet, kan få skader av å bruke halsbånd.  

Området halsbåndet trykker er sårbart. Her ligger blant annet skjoldbruskkjertelen, som produserer hormoner. Skader på denne kan føre til stoffskifteproblemer. Luftrør og spiserør kan også bli skadet. Økt trykk her kan øke trykket i øyene, noe som igjen kan føre til blindhet. I tillegg kommer skadepotensialet på både virvler og muskler i nakken, spesielt om hunden gjør brå bevegelser (som å kaste seg  i båndet) 

Så er det alltid noen som sier «jammen de få skader av sele også». Og ja, det kan de. Det er derfor det er viktig å finne en sele som passer godt, ikke hindrer fri bevegelse, og fordeler vekten godt rundt på kroppen til hunden.  At noen hunder går med «feil» sele, er ikke noen god grunn for å bruke halsbånd på en hund som trekker i båndet.

Jeg anbefaler en god og veltilpasset sele.  

Dersom du har en hund som IKKE drar i båndet, og som ikke gjør brå bevegelser, er selvsagt faren for skader mye mindre. 

 

"Du må lære hunden å gå fot/gå på plass» 

Gå fot/gå på plass er fint og nyttig å lære hunden, og jeg lærer hundene mine denne øvelsen selv. Men jeg gjør det helt uavhengig av treningen av å gå pent i bånd. Jeg gjør det som en egen øvelse, på lik linje som andre lydighetsøvelser/hverdagsøvelser. Når de kan øvelsen, bruker jeg den som andre hverdagsøvelser: Når vi er i en situasjon hvor det trengs, eller vi gjør det som en del av en treningsøkt. Det er jo det det er: En lydighetsøvelse. Ikke en måte å gå tur på!  

Hunder går ikke tur først og fremst for å komme seg fra A til B. De går tur for å snuse og få ny sensorisk input. La nå hunden få være hund på tur, la den kople av fra krav, og la den bruke sansene sine. 

Å «gå pent i bånd», er - for meg - at båndet er slakt (min «regel» er at jeg skal klare å holde alle tre med pekefingeren uten at det er ubehagelig eller vanskelig), men hundene får snuse og kose seg. Det er helt ok at de henger litt bak, eller er litt foran – bare båndet er slakt. Jeg vil heller at de interesserer seg for bakken enn for meg.

Jeg slår et slag for å la hunden beholde så mye naturlig atferd som mulig. Den snusinga gir så mye «gratis» stressredusering, og ny sensorisk input er viktig for å holde hjernen frisk og rask. 

 

"Du må ha kort bånd"

Au contraire! (det betyr noe sånt som «tvert i mot», men høres så mye kulere ut). Faktisk kan mye løses ved å sette på hunden et lengre bånd, og jeg har hatt flere tilfeller hvor dette har vært det som utgjorde den aller største forskjellen. 

Det gir hunden din frihet til å utøve naturlig atferd, slik som å gå litt unna deg for å snuse i grøfta, slippe å gå helt i beina på deg og den får frihet nok til å bruke kroppsspråket sitt på en naturlig måte, noe som er spesielt viktig i møtesituasjoner.

Snusing på tur senker stress og puls på hunden. Det er ekstra viktig hvis man har en hund som strsser på tur, eller har generelt høyt stress i kroppen.  Studier viser (logisk nok) at hunder i lengre bånd, snuser mye mer enn i et kort bånd. Dogfieldsstudy.com viste at hundene snuste 280% mer i et langt bånd, enn i et kort bånd. 

Det er mye gratis stressredusering og sensorisk input, det! :) 

Dessuten gjør du det så mye enklere for deg selv, og for hunden. Med et kort bånd, kan hunden knapt røre seg vekk fra deg før båndet blir stramt.

Du rekker ikke stoppe hunden før båndet blir stramt, og hunden får konstant "øvd seg" på stramt bånd. Slik blir det både mye uvaner og mas av.

Et lengre bånd, gjerne på 3-5 meter, gir deg og hunden mye bedre forutsetninger for å lykkes. 

 

 

Hvis du vil lære mer om å trene hunden til å gå pent i bånd ligger det et gratis hefte under #gratis ressurser" under denne bloggpposten. Hvis du vil ha enda mer hjelp, i form av både foredrag og treningsvideoer, anbefaler jeg deg å ta en titt på gå-pent-i-bånd og passeringskurset mitt.

 

Lykke til med treningen :)

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her