Er all sosialisering GOD sosialisering?

 

Sosialisering er et begrep de fleste med hund har et forhold til, men det er utrolig ulikt hva vi legger i begrepet.

Det er alt fra frilek med tilfeldige hunder, hilsing på andre hunder på tur, til å stå i en sirkel mens én og én går sikksakk mellom de andre - aller helst med fullt fokus på fører både fra hunden som går, og hundene som er kommandert i sitt mens de venter i sirkelen.

 

La meg begynne med hva jeg legger i begrepet "sosialisering":

Sosialisering er prossessen hvor hunden lærer seg å omgås andre på en god måte, bruke språket sitt, og å føle seg komfortabel med å være sammen med andre. Hunder bør sosialiseres med andre hunder, mennesker og andre dyr.

Mangel på sosialisering kan føre til frykt for mennesker eller dyr. Dårlige opplevelser i forbindelse med sosialiseringen kan også gjøre hunden usikker og redd.

Du bør derfor ha et bevisst forhold til hvordan, og med hvem, du sosialiserer hunden din. Har du en sensitiv hund, er det spesielt viktig med god og tilrettelagt sosialisering.

I denne bloggposten vil jeg snakke mest om sosialiseringen med andre hunder.

 

Jeg har lyst til å dele med deg, litt om hva jeg legger i "tilrettelagt og god sosialisering":

Cluet ligger i ordet "tilrettelagt". Sosialiseringen må tilpasses hver enkelt hund, dens personlighet og dens erfaringer og behov. Derfor er jeg grunnleggende skeptisk til sosialiseringstreninger hvor alle hunder skal gjøre det samme, eller hvor alle slippes løs sammen, uten at noen har vurdert hundene på forhånd, eller i det minste har kompetanse til å se når det ikke lenger er en positiv opplevelse for alle.

 

Hvis hunden er skreptisk til andre hunder, start svært forsiktig. GRADVIS tilvenning er viktig.

Det å gå tur sammen, i samme retning, med så stor avstand at det ikke føles som en "big deal" for hunden, er en veldig god måte å gjøre dette på. 

La hunden din bruke språket sitt. Stramme bånd hindrer hunden i å bruke språket sitt på en god måte (noe som er en medvirkende årsak til at flere hunder er høflige og rolige sammen med andre uten bånd, men utagerer når de er i bånd).

 

For noen hunder er frilek himmel på jord. For andre er det et mareritt.

Noen hunder er ikke klare for det, andre hunder vil aldri sette pris på denne typen sosialisering. Det er helt okay.

 

Skal du slippe hunden sin fritt sammen med andre hunder, er det noen punkter jeg virkelig anbefaler deg å ha et bevisst forhold til:

  • Bli kjent med eierne av hundene du sosialiserer hundene med. Er de godt kjent med hundens språk? Er dere på samme bølgelengde når det gjelder hva som er god sosialsering og når dere evt bør bryte inn?
  • Kjenn hundene du sosialiserer hundene dine med. Har de et høflig og godt språk?
  • Passer personlighetene til hundene sammen? Liker de samme type lek? Er det en type hund som hunden din føler seg trygg med?
  • Bruk beriket miljø og/eller hold dere i bevegelse. Det er når det blir stillestående situasjoner uten andre ting å fokusere på, at flest problemer oppstår.
  • Lær deg hundens språk, slik at du vet når det er på tide å "blande deg". For det er det faktisk av og til. Ikke sosialiser hunden din med hunder hvis eiere mener at hunder alltid må "ordne opp selv".

 

MESTRING: Hunder husker følelser. Hvis hunden føler at de hadde det fint, er det dette de vil huske neste gang. De trenger GODE assosiasjoner til andre hunder. Om det betyr å bare se andre hunder på avstand - so be it - for nå.

 

Unngå tilfeldige hilsemøter i bånd. Det er for risky, og hundene får ikke brukt språket sitt naturlig. Øv deg på å si "Nei, hunden min skal ikke hilse på hunden din"

 

De faste og gode hundevennene, er de som betyr mest for sosialiseringen <3

 

Husk å lære hunden at andre hunder ikke alltid betyr fart og spenning. Hvis vi kun tar med hunden dit det er andre hunder for lek og trening, vil vi ofte få en hund som girer seg veldig opp ved synet av andre hunder. Lær hunden at av og til drar dere dit hvor det er andre hunder, bare for å sitte å slappe av sammen.

 

Respekter at hunder er forskjellige - akkurat som oss. Ikke alle er sosiale sommerfugler. Og det er helt greit :)

 

Målet bør ikek være at hunden skal elske å leke med alle hunder (det er gjerne et menneskeskapt behov), men at hunden skal føle seg komfortabel og trygg rundt andre hunder, og kanskje med tiden få sine egne faste hundevenner den kan ha det fint med.

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her