«Det har vi prøvd, og det virker ikke»

«Det har vi prøvd, og det virker ikke» 🙁

Alle metoder fungerer ikke like bra for alle hunder (og kanskje enda mer relevant: for alle hundeeiere), og det er en stor del av jobben vår som hundetrenere å finne nøkkelen til akkurat DIN hund. Den som gjør at det løsner og går fremover.

Jeg forstår at hvis du har jobbet lenge med en utfordring og føler du ikke kommer noe videre, så er du frustrert! Hvis du så får råd av hundetreneren din om å forsøke løsninger du allerede har lest om og prøvd ut, så blir du enda mer frustrert.

Jeg vil gjerne få forklare hvorfor vi ikke liker å "legge vekk" en idé eller metode med en gang, selv om du sier at det har dere prøvd, men det fungerer ikke. 

Vi hundetrenere har jo våre «gull-teknikker» for visse utfordringer. Jeg skal trekke frem et par av disse for å illustrere hva jeg mener. 

For usikkerhet, frykt og utagering har vi blant annet gradvis tilvenning (desensitivisering) og motbetinging (det å gi hunden GODE assosiasjoner til noe hunden i utgangspunktet reagerer negativt på).

Dette er effektive teknikker, som fungerer på de fleste levende individer (ikke bare hunder), og har sterke røtter i atferdsvitenskapen. Det er ikke noe vi bare har sett virke på et par hunder her og der liksom 🧐

Merkelig nok er det også om disse teknikkene at vi ofte får høre at «det virker ikke».

Jeg tror 100% på din opplevelse av at disse metodene ikke fungerer for deg og din hund.

La oss likevel gjøre litt «trouble shooting» før vi avskriver dem helt (vanligvis viser det seg nemlig at de fungerer som bare det – bare vi får gjort noen justeringer) 🙂

 

  • Har du fått nok (og god nok) veiledning på hvordan teknikkene kan tilpasses deg og din hund, og de utfordringene og situasjonene dere opplever?
  • Har dere begynt enkelt nok for hunden? Kanskje dere skal begynne å trene i en helt annen situasjon enn du først tenkte?
  •  Har du fått god nok veiledning på ditt eget kroppsspråk og timingen din?
  • Har hunden hele tiden vært under terskelen for når den bikker over i et så høyt stress at den «blokkerer» deg? Da fungerer nemlig ingenting.
  • Kan det være at du har gått fortere frem enn hva hunden var klar for?
  • Har du funnet noe som har høy nok verdi for hunden, til å motivere den? Har du funnet godbiten/leken som er mer fantastisk, enn det skumle er skummelt?
  • Har du jobbet nok i forkant med selvtillitsbygging og stressredusering, for å gi hunden (og deg) de beste forutsetninger for å lykkes?
  • Har du og hunden jobbet nok med samarbeid og kommunikasjon på forhånd, og har dere positive assosiasjoner til å samarbeide?
  • Har du vært konsekvent nok i dine metodevalg? Eller har du hoppet litt for mye frem og tilbake?
  • Er det justeringer ellers i livet som kunne gjort det lettere å lykkes? Blir alle hundens behov dekket? får den utøvet nok naturlig atferd?
  • Har du sjekket hos veterinær at hunden ikke er syk eller har vondt i munnen? Og hos terapeut for å sjekke at hunden ikke har smerter i muskler og ledd?
  • Hva slags sinnsteming er du og hunden i når dere trener? Kan vi gjøre noe for å gjøre denne lettere og lysere for dere begge? 


Dette gjelder forsåvidt veldig mange av metodene vi bruker, på mange av utfordringene vi jobber med: Vi VET de er effektive for de aller aller fleste. Men av og til må de "tweakes" litt 🙂

Det å være detektiver, se de små detaljene og nyansene, vite hvordan vi kan justere og "tweake" på metodene, er en del av jobben vår.
.

Du hadde gjort hundetreneren din så lykkelig, hvis du i stedet for å si "det virker ikke!", ville si noe ala "Det har vi aldri fått til å fungere, men med din veiledning kan vi kanskje få det til 🙂"

 

Ikke gi opp helt enda! 

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Passering: Ulike metoder, når bør man gjøre hva?

Oct 23, 2024

Atferdsutfordringer: Lage en treningsplan

Atferdsmedisinering

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Flere bloggposter kan du finne her