Båndtvang: Hvordan skal hunden få brukt kroppen sin nå?

Det er det samme hvert år: Mens noen er lettet for at det er båndtvang igjen (fordi de da ikke behøver å være like engstelige for å møte på løse hunder), er andre mer misfornøyde. Noen argumenterer med at et liv i bånd er ikke et fullverdig liv for en hund, mens andre lurer på hvordan hunden nå skal få brukt kroppen sin.

Uansett hva man måtte føle og mene om saken så er det er vårt ansvar som hundeeier å både følge loven, og finne løsninger for at hunden får brukt kroppen sin og får en innholdsrik hverdag. Altså må vi gjøre det beste ut av situasjonen.

Her er noen ideer:

 

Langline

Nei, det blir ikke det samme, men det gir hunden mye mer frihet for bevegelse, snusing og utforskning enn å gå i kort bånd. Jeg har liner i gummi, da jeg synes de surrer seg mindre i kvist og natur, og i hverandre (jeg går nesten alltid med flere hunder), enn tøyliner. I tillegg trekker de ikke til seg fuktighet (noen tøyliner er lette og fine så lenge de holder seg tørre, men blir tunge og vanskelige med en gang det er litt vått på bakken). Finn en line som passer ditt bruk, så blir livet med langline enklere.

 

Hundeparker

Jeg bruker ofte hundeparker for at hundene skal få strekke ut og løpe så mye de ønsker. Jeg foretrekker parker hvor jeg kan ha kontroll på hvem jeg deler parken med. Noen parker lar deg booke tid til deg selv, og invitere med hunder som du vet hunden din trives med 😊

Om du ikke har noen parker nær deg, kan du kanskje gjøre det til en dagsutflukt en gang i mellom, og dra litt lenger, dersom du har mulighet til det.

 

Legg turene til ulendt terreng

Dette vil gi hunden mulighet til å bruke kroppen sin på en allsidig måte, den får trent opp kroppskoordinasjonen, og den får brukt mange flere muskelgrupper enn på flatmark. Man kan velge terreng med ulik «vanskelighetsgrad», alt avhengig av hvor godt trent hunden er, og hvor godt vant den er til å bruke kroppen sin på den måten. Her kan man få til gode fysiske utfordringer uten at hunden må være løs. Legg inn litt hopping, balansering, klatring og kryping.

 

Kroppskoordinasjon- og styrketrening

De som mener det er umulig å finne på noe for at hunden skal få brukt kroppen i sommerhalvåret, kan aldri kan ha hørt om styrketrening! Når man ser resultatene som styrketrening gir, er det ikke tvil om at dette er effektiv trening hvor hunden virkelig får brukt kroppen sin.

Hvorfor ikke bruke sommerhalvåret til å gjøre noe oppbyggende og skadeforebyggende, slik at hunden er enda bedre rustet for når båndet kommer av til høsten?

Hvert år siden jeg begynte med fysikalsk behandling av hund, har jeg fått inn ymse småskader om høsten. Forstrekninger, slag mot muskler etter hunden ha kræsjet med noe, hunder som har tatt den «helt ut» når båndet har kommet av, uten å ha vært rustet for det osv. Mye av dette kunne vært ungått, med kroppskoordinasjon- og styrketrening.

 

Trekk og kløv - hvis hunden er over 2 år og godt nok trent

Dette er ikke noe jeg kommer til å drive med selv i år, men kanskje til neste sommer, når unghundene mine er gamle nok. Når man skal trene med annen motstand enn hundens egen kroppsvekt er det viktig å starte svært forsiktig (gjerne med tom kløv), og legge til vekt/motstand svært gradvis.

 

Svømming

Svømming gir god fysisk og allsidig trening. Vi begynte så vidt å kose oss med dette i fjor, men da tok vi det veldig pent, siden unghundene fortsatt var så unge. Vi begynte med å leke i vannkanten, og utvidet det etter hvert til litt svømming – med flytevest. I år håper jeg at jeg klarer å gi dem enda mer svømmeglede – og trening!

 

Mental aktivisering og innholdsrike turer

Hvis målet er en god-sliten og fornøyd hund, ikke undervurder verdien av mental aktivisering. Mental aktivisering burde selvsagt også være en del av hverdagen selv når det ikke er båndtvang, men mange kan nok med fordel gjøre enda mer av det i båndtvangsperioden.

Når hunden løper løs vil den gjerne både snuse og utforske mer, enn når den går i bånd. Dette er verdifull input for sansene og hjernen. Nå er det i enda større grad opp til oss å sørge for at hunden bruker hodet sitt. Det kan med fordel legges inn i turene for å gjøre turene i bånd mer spennende.

  • Legg opp til at hunden får snuse og utforske. En god sele og et langt og godt leiebånd vil hjelpe. Gå spennende nye steder og dra på oppdagelsesferd.
  • Gjør triks og øvelser som en del av turen
  • Bruk naturen til kroppskoordinasjons- og styrkeøvelser (så får hunden brukt kroppen også!).
  • Legg spor, lag et «pølsetre», eller gjem en leke/hanske (ett eller annet med deres lukt på) som hunden skal lete etter

 

Jeg ser frem til sommeren og lysere tider - og gleder meg til mye moro med hundene :) 

 

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her