Er triksetrening virkelig "bare for gøy"?

 

 

Akkurat nå er det tilbud på Carina josefine's Triksekurs Online!

Jeg bruker derfor dagene på å feire det å trene triks og å ha det gøy med hunden sin!

Jeg er veldig glad i triksetrening, og alt det mange tenker er "bare for gøy".

Det ligger faktisk mye mere bak dette, enn at jeg synes det er gøy å holde på med, og gøy å undervise i  Faktisk handler det om det aller mest grunnleggende i hundetrening: Grunnmuren som må på plass

 

Gode assosiasjoner til å jobbe sammen, mestring og samarbeid 

Hundetrening strippet for burde ha/skulle ha/må handler om nettopp essensen i hundetrening: GLEDE og SAMARBEID!

Det er når dere velger øvelser som både du og hunden har det moro med, at magien skjer! Det er ikke alltid det er hverdagslydighetsøvelse som er de morsomste å trene på. Da bør man eksperimentere med andre øvelser, for å finne de som gir deg sommerfugler i magen, og får hundens fjes til å lyse opp!

Det er når man trener, har det gøy og koser seg sammen, at man bygger opp gode assosiasjoner til å samarbeide. Dere vil glede dere til hver treningsøkt - i stedet for å se det som en "plikt". Jeg vet at det er nettopp det hundetrening har blitt for mange: Noe man bør og må. Da er det å velge andre ting å trene på, noe dere koser dere med, den beste medisinen!

Mens dere har det gøy sammen, vil dere  øve opp kommunikasjonen, samarbeidet og kontakten dere i mellom. God hundetrening er toveiskommunikasjon, og den utvikler seg best når begge er avslappet og koser seg. 

 

Og mestringsfølelsen!

Ikke glem mestringsfølelsen dere begge kan oppleve gjennom triks og morro!

Så er dere kanskje ikke helt der at dere får til en rett sitt, og kanskje klarer ikke hunden å holde konsentrasjonen gjennom en lang fri ved fot, men hvem bryr seg? I triksetreningen er det dere som velger hva dere skal trene på, og hvordan sluttresultatet skal være. Ingen andre enn dere.

Velg øvelser som føles oppnåelige ut i fra det utgangspunktet dere har. Skulle det vise seg at det ikke fungerer akkurat nå, så legg det på hylla, velg noe annet, og vurder heller å ta det ned fra hylla og prøve igjen om en stund. Det gjør INGENTING!

 

Jeg skal love deg, at hvis du og hunden har fått til et slikt samarbeid, hvor dere leser hverandres signaler, kommuniserer godt, dere vet at dere kan MESTRE sammen, og dere har postive assosiasjoner til å jobbe sammen, så vil ALL trening gå lettere!

Til og med alle tingene dere  "burde trene på”. For ikke å snakke om dersom dere skulle støte på et problem, eller få en atferdsutfordring!

Hvem vil du helst samarbeide med når det virkelig gjelder? Jo, du vil samarbeide med noen du kommuniserer godt med, noen som du kjenner så godt at du vet hvordan de jobber, og hvordan de foretrekker å gjøre ting. Du vil også jobbe med noen som kjenner til din måte å jobbe på. Du vil jobbe med noen du allerede har erfart at det er fint å samarbeide med.

Slik er det med hunder også. Skal man samarbeide med noen når det virkelig gjelder, om ting som er vanskelige, så er det en enorm fordel om man har lært å samarbeide under lettere og morsommere omstendigheter først.

 

 Favorittøvelsene

Når dere koser dere med morsomme øvelser, vil noen øvelser bli hundens absolutte favoritter! Disse øvelsene er verdifulle, og du bør bruke dem for alt de er verdt!

De er supre å bruke for å få kontakt med hunden! Du kan også bruke dem for å motivere hunden, hvis treningen går litt trått og dere trenger ny gnist underveis.

De er også gull verdt som avledning i situasjoner hvor du tenker at hunden kan finne på å utagere eller dersom den holder på å “miste fokus”.

De er også fine å overaske hunden med, når dere trener gå-pent-i-bånd, eller fri-ved-fot. Det er klart det er mye mer spennende å følge deg, når du plutselig finner på morsomme ting som å snurre, eller gå slalom mellom bena. 

Når man finner disse øvelsene som hunden er så glad i, de absolutte favorittene, har du et kjempeverktøy! Dette er øvelser som du har mye bedre sjans å nå frem til hunden med, selv i vanskelige situasjoner.

 

Bra for hundens kropp!

Varierte øvelser gi hunden din god kroppskontroll og balanse, og det vil involvere langt flere muskler, enn om dere kun trente på ssitt, ligg, bli og gå pent i bånd. Ulike triks vil bruke ulike deler av kroppen, og utfordre koordinasjonen på nye måter. God propriosepsjon, styrke og balanse er sunt for hunden nå, og  legger et godt fysisk grunnlag for når hunden blir eldre. Det er både veldig skadeforebyggende og selvtilliutsbyggende!

Fysisk utfordrende øvelser må man starte med forsiktig, slik at hunden kan trent seg opp gradvis.

 

 Mental aktivisering

Hunder bør ha minimum 15 minutter mental aktivisering daglig. De fleste trenger mer. Mental aktivisering er aktiviteter hvor hunden virkelig får brukt hodet sitt. Det gjør hverdagen mer innholdsrik, senker stress, angst og kjedsomehet, og øker livskvalitet og selvtillit. Triksetrening og læring av nye øvelser er en god måte å få hunden til å bruke hodet sitt. 

Etter hunden har gjort den samme øvelsen mange ganger, og kan den godt, er det ikke lenger samme utfordring (selv om det fortsatt er moro!!) Det fine med triks, er at det alltid er noe nytt å lære. Det kan tilpasses nivået til den hunden man har.

 

 

 Som jeg fortalte har jeg nå åpnet påmeldingen for Carina Josefine's triksekurs Online

Her får du:

  • Steg for steg fremgangsmåter og instruksjonsvideoer for 36 morsomme triks (18  triks i hvert kurs). Videoene er 5-10 minutter lange, og har steg for steg forklaringer som er enkle å følge.
  • Tilgang til Facebookgruppe hvor du kan vise frem hva du har fått til (å skryte er lov!!), og få veiledning av instruktør
  • Trikseutfordringer hvor du får diplom for utførte oppgaver
  • BONUS: Foredrag om hundetrening og belønningsteori. Bli den beste hundetreneren du kan være!

 

Gratis nettforelesning om selvtillitsbygging, stressredusering og mental aktivisering

I denne nettforelesningen vil du lære om

  • Hvordan du kan bygge opp hundens selvtillit
  • Hvordan du kan redusere stress
  • Mental aktivisering - Hva er det? Hvordan gjøre det? Ideer og inspirasjon
  • TRYGGHund-klubben - Hva er det, og hvem er den for? 
Få tilgang til webinaret her

Gratis ressurser 

Få en TRYGGERE Hund
Slik får du tryggere, gladere og mindre stressa hund  
Se mer
Livet med sensitiv hund 
Dette heftet tar opp mange av de vanskelige tankene og følelsene som kan komme.
Se mer
25 ideer til Mental aktivisering
Nå skal ikke du og hunden behøve å kjede dere!
Se mer
Gå pent i bånd og passering
Vil du ha en hund som kan gå pent i bånd og møte andre på enrolig og høflig måte?
Se mer

Vil du ha eposter om hund, hundetrening og atferd?

Du kan når som helst melde deg av epostlista igjen

Siste bloggposter

Atferdsmedisinering

Mar 21, 2024

Bjeffing - Hva kan vi gjøre?

Ressursforsvar - Hva kan man gjøre?

Hvorfor JEG ikke bruker ordet "NEI" til hundene mine

Flere bloggposter kan du finne her